Fashion, IZLOŽBE, NAJAVE, OBJAVE

NA PUTU DO MORA – revija tradicijskog ruha uz Karolinu i Lujzijanu

U Kulturnom centru Travno (Božidara Magovca 17) u petak, 22. studenog s početkom u 19.30 sati održat će se revija tradicijskog ruha gdje će prošetati narodne nošnje koje se mogu vidjeti Na putu do mora, kako sama revija i nosi ime.

Ova revija nastavak je istoimene izložbe koja se u srpnju 2019. godine postavila u Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji u sklopu Smotre. Autorice izložbe, etnologinje Lucija Halužan Hačić, Ivana Mihajlic te Bojana Poljaković Popović postavom su prikazale odjevno tradicijsko kulturno stvaralaštvo uz povijesne ceste Karolinu, Lujzijanu i Jozefinu. Središnja tema ovogodišnje Međunarodne smotre folklora Zagreb je etnografsko i folklorno bogatstvo širokog prostora uz te povijesne ceste kojima se od Karlovca preko Gorskog kotara dolazi do Rijeke, te Hrvatskog primorja, Istre i Kvarnera. Naizgled je teško povezati gradnju ceste s razvojem narodnih nošnji, no ove su pojave zapravo neraskidivo vezane. Razvojem ovakve infrastrukture veći je izbor materijala postao dostupan za izradu narodnih nošnji. Upoznavanje novih stilova odijevanja potaknulo je razvoj novih krojeva i kićenje nakitom obrtničke izrade.

Na reviji će se prikazati i nošnje rekonstruirane u sklopu Make it new projekta u kojem sudjeluju Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba, Kulturni centar „Mladost“ iz Novog Sada te Omladinsko udruženje „Axiom“ iz Sarajeva. Ovaj projekt sufinanciran sredstvima Kreativne Europe kao cilj ima očuvati i promicati tradicijske tehnike potrebne za izradu narodnih nošnji te pokazati sličnosti u tradicijskom rukotvorstvu između tri susjedne države. Za vrijeme trajanja projekta kroz niz različitih aktivnosti (radionice, revije, dječje igre i slično) vrijednosti i ljepote tradicijske kulture nastoje se približiti prvenstveno mlađoj publici, ali i svima zainteresiranima za tradicijsko rukotvorstvo.

Ulaz na ovu reviju je slobodan. Uz ljepotu narodnih nošnji posjetitelji će uživati i u glazbeno-plesnim izvedbama folklornog ansambla „Zagreb-Markovac“.

Odgovori