RADIONICE

Održana Radionica o tradicijskoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema u Vukovaru

U subotu, 18. siječnja 2020. godine u Vukovaru je održana Radionica o tradicijskoj kulturnoj batini Slavonije, Baranje i Srijema. Radionica je osmišljena s ciljem poticajnog djelovanja na kulturno-umjetničke udruge navedenog područja koje u zadnjih nekoliko godina imaju poteškoće u radu zbog raznih okolnosti. Zastupljene teme predstavljale su različite glazbene i plesne tradicije te tradicijsko ruho šokačkog stanovništva.

Ova hvale vrijedna radionica organizirana je u sklopu 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb, koja je od 2019. godine postala sastavni dio Kulturnog centra Travno iz Zagreba. Za uspješnu organizaciju su također zaslužni g. Stjepan Đurković i g. Marko Sabljaković iz Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije te g. Zlatko Hegeduš, predsjednik HGKD „Dunav“ iz Vukovara. Cilj je bio educirati polaznike o mogućnostima i potencijalu različitih aspekata tradicijske kulture. Stoga su predavači Josip Forjan, prof., mr. sc. Ljubica Gligorević, dr. sc. Irena Miholić i dr. sc. Tvrtko Zebec prenijeli dio svog stručnog znanja i potaknuli polaznike na daljnji rad u svojim udrugama, a sve s ciljem kvalitetnog predstavljanja tradicijske kulture na sceni i izvan nje. Prilikom demonstracija narodnih nošnji sudjelovali su članovi HGKD-a „Dunav“ iz Vukovara, HSKPD-a „Seljačka sloga“ iz Nuštra te Udruge Pisanac iz Otoka.

Zbog velikog interesa, umjesto u Hrvatskom domu, radionica je održana u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru. Sedamdesetak polaznika tijekom cijelog dana budno je pratilo stručne predavače te brojnim pitanjima i vlastitim pričama doprinijelo i obogatilo znanje o tradicijskoj kulturnoj baštini. Nadamo se da je ova radionica motivirala pojedince i udruge  na daljnji rad te utabala put za mnoge druge stručne radionice koje će se ubuduće održati na temu tradicijske baštine.

Odgovori