NAJAVE, NOVOSTI, OBJAVE

Projekcije etnografskih filmova

Pretprogram ovogodišnje Međunarodne smotre folklora Zagreb započinje Etnotekom, projekcijama etnografskih filmova na Ljetnoj pozornici Tuškanac 9. i 10. lipnja. Prikazani etnografski filmovi tematski će se nadovezati na pandemiju koja je  obilježila ovu godinu, ali i na ljepotu stvaranja u tradicijskoj kulturi.

Dva dana prikazivanja etnografskih filmova tematski su podijeljeni na prikaze o narodnoj medicini te tradicijskom kulturnom stvaralaštvu. U suradnji s Etnografskim muzejom Istre i Festivalom etnografskog filma prikazat će se filmovi Menstruacija (Chhau) o poteškoćama s kojima se za vrijeme menstruacije suočavaju žene u zapadnom Nepalu te Pjesme za muzej (Cantece pentru un muzeu) o grupi starijih pjevača tradicionalne polifone glazbe sa jugoistoka Rumunjske koji se susreću sa zaboravom i umiranjem tradicije. Iz arhive Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva prikazat će se osobito vrijedni povijesni filmovi Škole narodnog zdravlja iz prve polovice 20. stoljeća. Ti su filmovi neobično aktualni jer će pokazati kako su rezultati suvremenih epidemioloških službi rezultat izvrsno postavljene organizacije javnoga zdravstva prema zamislima i djelovanju akademika Andrije Štampara. Iz dokumentarne arhive Hrvatske radiotelevizije prikazat će se filmovi Samson, kišobran, suncobran i U vatri genija koji govore o prepoznatljivim kulturnim fenomenima, njihovu podrijetlu i identificiranju zajednice.

Prikazani filmovi uklapaju se u ovogodišnju temu Međunarodne smotre folklora koja je posvećena Stoljeću Seljačke sloge. Zajedno s cijelim pokretom opismenjavanja i školovanja hrvatskoga seljaštva, uz Seljačku slogu kao prosvjetnu i dobrotvornu, a ne samo kulturnu udrugu, s dobro postavljenim Seljačkim sveučilištem, Andrija Štampar je u zdravstvenom prosjećivanju oblikovao jasne stavove i postavke socijalne medicine ne samo u hrvatskim okvirima nego i sudjelovanjem u osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije. Stoga su filmovi nastali u sklopu Škole narodnog zdravlja, ali i ostali filmovi koji će se prikazati u direktnoj vezi s nastalom pandemijom uzrokovanom koronavirusom.

 

Cijena ulaznice: 20,00 kn. Kupnja ulaznica putem sustava ulaznice.hr. Zbog nepredvidivih vremenskih prilika, ulaznice će biti moguće kupiti isključivo na dan projekcije (online i na blagajni kina).

 

  • Utorak, 09.06.2020. u 21:30 sati

Borba protiv bolesti putem filma (I. i II.), autori: Drago Chloupek i Aleksandar Gerasimov; Hrvatska, 16 minuta

Menstruacija (Chhau), autor: Ramesh Khadka; Nepal, 36 minuta

Samson, kišobran, suncobran, autor: Davor Borić; Hrvatska, 56 minuta

 

  • Srijeda, 10.06.2020. u 21:30 sati

Vrličko kolo; Zvončari; Kolo – Otinovci autor: Milovan Gavazzi; Hrvatska, 6 minuta

Pjesme za muzej (Cantece pentru un muzeu), autorica: Eliza Zdru; Rumunjska, 63 minute

U vatri genija, autorica: Tihana Kopsa; Hrvatska, 30 minuta

 

Odgovori