Međunarodna smotra folklora Zagreb

Međunarodna smotra folklora Zagreb najveća je i najprestižnija smotra folklora u Republici Hrvatskoj. Održava se u gradu Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja dugu tradiciju smotri Seljačke sloge – kulturne, prosvjetne i dobrotvorne organizacije Hrvatske seljačke stranke između dvaju svjetskih ratova. U suvremenoj Hrvatskoj Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a.

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba 2014. godine Međunarodna smotra folklora Zagreb proglašena je festivalskom priredbom od nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, kao i zavičajno plesno, glazbeno, jezično i običajno izražavanje te vrijednosti svjetske kulturne baštine. Organizator Međunarodne smotre folklora Zagreb je Kulturni centar Travno. Smotra se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Smotra je certificirana u međunarodnoj mreži folklornih festivala CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts), te ima europsku oznaku kvalitete EFFE 2019. – 2020. Europske asocijacije festivala (European Festivals Association), koja je potvrda „izvrsnim umjetničkim festivalima koji su angažirani ne samo na području umjetnosti koju predstavljaju, već njeguju uključivanje lokalne zajednice u svoje aktivnosti, a otvoreni su prema međunarodnoj zajednici”.

Od travnja 2019. godine Smotra postaje ustrojbena jedinica Kulturnog centra Travno – javne ustanove u kulturi koja od 1972. godine djeluje u gradu Zagrebu, Ulica Božidara Magovca 17. Centar je organizator brojnih programa u raznim područjima kulture i obrazovanja – koncerata, kazališnih predstava, glazbenih i filmskih programa, dramskih, glazbenih, likovnih, plesnih, edukativnih i popularnih radionica, seminara, izložbi, predavanja, tečajeva i Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF-a, a ima i izdavačku djelatnost specijaliziranu za područje lutkarske umjetnosti.

U sklopu Centra kao zasebna ustrojbena jedinica djeluje i Posudionica i radionica narodnih nošnji, specijalizirana za prikupljanje, iznajmljivanje, rekonstrukciju, obnovu i stručnu zaštitu te folklornu, scensku i različite druge suvremene oblike primjene narodnih nošnji. Posjeduje zbirku u kojoj je pohranjeno više od 31500 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima i scenskih folklornih rekvizita. Organizator je raznovrsnih edukativnih i kulturnih programa na kojima se predstavlja tradicijska kulturna baština.

Smotra se ostvaruje uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, te sredstvima Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatskog udruženja skladatelja, donacijama iz različitih izvora te vlastitim prihodima.

VIŠE O SMOTRI

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, 2014. su proglasili Međunarodnu smotru folklora Zagreb festivalskom priredbom nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, ali i jednakovrijednog zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine.

Međunarodna smotra folklora Zagreb je najuglednija manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Održava se u Zagrebu od 1966. godine, sljednica je smotri hrvatske seljačke kulture organiziranih 1930-ih godina, predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti.

Programe Međunarodne smotre folklora Zagreb osmišljavaju stručnjaci, etnolozi i folkloristi, koji su u stalnom dodiru sa suvremenim životom tih pojava i njihovim nositeljima, etnološka i folkloristička struka pridonosi očuvanju hrvatske tradicijske kulture kao baštine

KULTURNI CENTAR TRAVNO, Ulica Božidara Magovca 17, 10000 Zagreb-HR
www.kuctravno.hr

Ured MSF +3851 4501 194 | Odnosi s javnošću +3851 4501 209

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske http://www.min-kulture.hr
Grad Zagreb http://www.zagreb.hr
Turistička zajednica grada Zagreba http://www.zagreb-touristinfo.hr
Hrvatska turistička zajednica http://www.htz.hr
HDS – ZAMP http://www.hds.hr