46. MSF – 2012 Crkveno pučko pjevanje

Koncert pučkih pivača Župne crkve Gospe od Zdravlja Jezera, Crkva sv. Katarine, Katarinski trg, nedjelja, 22. srpnja 2012. u 19.30 sati

Koncertni nastup pjevača crkve Gospe od Zdravlja iz Jezera na otoku Murteru predstavlja dio pjesama koje se kroz godinu izvode u toj župnoj crkvi.

Velik se dio njihova repertoara može nazvati glagoljaškim pjevanjem. Pojam glagoljaškog pjevanja obuhvaća tradicijsko (pučko) rimokatoličko liturgijsko, paraliturgijsko i drugo nabožno pjevanje, ponajviše poznato u jadranskim krajevima Hrvatske. Nastalo je na temelju povlastice kojom je Sveta Stolica u ranome srednjem vijeku hrvatskim biskupijama odobrila uporabu glagoljskog pisma i crkvene obrede na narodnom jeziku. Glagoljaško se pjevanje oslanjalo na gregorijanske i druge glazbene tradicije, ali i na lokalnu tradicijsku svjetovnu glazbu. Svjedočanstva i zapisi s otoka Murtera govore o višestoljetnom glagoljanju, tj. o pjevanju na stroslavenskom jeziku hrvatske redakcije, pjevanju na arhaičnom hrvatskom jeziku – šćavetu te o pjevanju na živom hrvatskom jeziku.

46. MSF – 2012 program

a) iz liturgije marijanske pobožnosti

– Zdravo Marijo …
– Zdravo morska zvizdo
– O, preslavna Božja mati

b) iz božićne liturgije

– Dođi duše presveti
– Ovoga vrimena
– U se vrime godišća
– Na dobro van došlo porođenje
– Tri kralja hođahu

c) iz korizmene liturgije

– Muka (odlomak)
– Vrime došlo jur budući
– Puna tuge majka staše
– Smiluj se meni, Bože
– Pomiluj mene, Bože
– Puče moj
– Jer je dobar
– Barjaci kreću kraljevi

d) iz liturgije za mrtve

– Dan o’gnjeva
– Kako čezne jelen za izvor vodon