53.MSF – 2019 “Sevdalinka”

Utorak, 16. 7. 2019., 21.00 sat
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izvodi:
Damir Imamović (Bosna i Hercegovina)

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu glazbu Bosne i Hercegovine unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na glazbenoj sceni 2005. godine proizvela je novi val interesa za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga ‘revolucionarem sevdaha’ (sevdalinkas.com), ‘novim pravcem u sevdahu’ (fRoots), pa čak i ‘kraljem sevdaha’ (The Huffington post).

Rođen u obitelji sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, Damir rano dolazi u kontakt sa sevdahom i stječe jedan ugao gledanja koji će mu pomoći da kasnije krene svojim putem.

Do 2016. snima šest albuma a posljednji Dvojka pojavljuje se u izdanju prestižne kuće Glitterbeat Records. O Damirovom shvaćanju sevdaha Marina Andree Škop snimila je i međunarodno nagrađivani dokumentarni film ‘Sevdah’. Važnost Damirovog pristupa tradiciji sevdaha potvrdit će i selekcija u neke od najvažnijih međunarodnih muzičkih festivala kao što su Druga godba (Ljubljana), Balkan Trafik (Brussels), TFF (Rudolstadt), Jazz Fest Sarajevo, ali i suradnje s Jadrankom Stojaković, Vlatkom Stefanovskim,Bojanom Zulfikarpašićem, Ericom Vloeimansom, Gregom Cohenom, Derya Turkanom i dr.

U suradnji s graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem i graditeljem gitara Lukom Zaleteljom, Damir će realizirati ideju o novom instrumentu koji će predstavljati kombinaciju saza i gitare. Novi sevdalijski instrument dobit će ime ‘tambur’.

Krajem 2015. godine Damirov sevdalijski aktivizam okrunjen je velikom multimedijalnom izložbom ‘Sevdah, umjetnost slobode’. Izložba je predstavila dinamičan žanr bogate povijesti i sabrala ne samo Damirova, nego i istraživanja drugih važnih istraživača žanra. Na osnovu toga je nastala i Damirova knjiga Sevdah (Vrijeme, 2016.) koja je ubrzo postala temeljnim štivom za povijest sevdaha.