53.IFF – 2019 “Spoj jazza i istarske tradicije”

Nedjelja, 14. 7. 2019., 21 sat

Atrij Galerije Klovićevi dvori , Jezuitski trg 4

Interpretirajući Tamarinu unikatnu glazbu, izvanredni glazbenici njezinog međunarodnog Transhistria Ensemble, vješto i prirodno spajaju suvremeni jazz izričaj s elementima istarske i mediteranske glazbe, postižući nevjerojatnu lakoću izričaja svojstvenu zaista samo najvećim umjetnicima. Ovaj vrhunskih sastav poznat je po nevjerojatnoj alkemiji te gotovo telepatskom razumijevanju među glazbenicima; njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kad postaje dodatni instrument.

Upravo taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije karakterističan za način sviranja ovog ansambla, definitivno etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je koristeći elemente vlastite tradicije stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve više prepoznatljiva i prisutna na svjetskoj glazbenoj sceni.

Gost koncerta je Dario Marušić, glazbenik i etnomuzikolog, član prve postave Transhistria Ensemble iz 2000-te godine,  koji neumorno širi spoznaju o suvremenosti istarskog tradicijskog glazbenog izraza. To je glazba koja i danas zvuči jednako aktualno, kao dokaz nadmoći kulture nad svim problemima čovjeka novog doba. Šurle, mih, sopele ili dvojnice zvukovi su iz daleke prošlosti ali jednako tako i zvuk budućnosti.

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble

Tamara Obrovac, glas, skladbe / vocal, composer (HR)
Uroš Rakovec, gitara, mandola / guitar, mandola (SLO)
Žiga Golob, kontrabas / double bass (SLO)
Fausto Beccalossi, harmonika / accordion (IT)
Krunoslav Levačić, bubnjevi / drums (HR)