54.MSF – 2020 “Tradicijsi svirači i pjevači” – Svečana priredba 54. MSF

Četvrtak, 16. 7. 2020., 21.00 sat
Kulturni centar Travno, Božidara Magovca 17

Tradicijski svirači oduvijek su glavni pokretači i izvođači na zabavama, pa ih u kajkavskim krajevima često nazivaju veselnikima. Svečana priredba 54. Međunarodne smotre folklora Zagreb, u četvrtak, 16. srpnja, prikazat će širok izbor solističkih tradicijskih instrumenata te svirku manjih sastava, uz pjevanje i poneki ples. Time se ističe raznolikost i zvučno bogatstvo koje umjetnički ostvaruju tradicijska glazbala i njihovi svirači umjetnici, bez kojih bi vrlo rijetko bilo plesa. Na koncertu ćemo moći čuti sviranje na brojnim instrumentima prema kojima se bogatstvo hrvatske tradicijske kulture ogleda u raznolikosti i šarenilu zvuka, u posebnostima zvukolika.

Delnice su na tranzitnom području središnjega dijela goranske visoravni, mjesto preklapanja različitih utjecaja, kamo su iz negdašnje Austro-Ugarske stigli polka i valcer, a iz Češke dijatonska harmonika heligonka, danas neizostavni simboli kulturnoga identiteta goranskoga područja. Delnički muzikanti dio su tamburaškog sastava KUD-a ”Delnice”. To su Denis Kezele na dijatonskoj harmonici, Saša Marincel na bugariji te Franjo Jakovac na berdi.
Iz Osojnika nam je stigla Nikoleta Kovačić, koja vrlo uspješno udara u lijericu dok mladi balaju kolo, poskočicu, linđa. Uz lijeričarku, kolovođa duhovito izvikuje redoslijed figura i vodi kolo.
U Jelenju na Grobinšćini glasoviti su Grobnički sopci. Oni sviraju potresujku i tanac po hrvacku uz harmoniku trieštinu i pratnju bajsa. Zovu ih sopcima, iako ne sviraju sopele jer pojam sopnje označava čin sviranja općenito. Plesnom zabavom upravlja muškarac – feštar, prstima dajući dogovorene znakove za pojedine plesove, za prekid plesa i zajedničku pjesmu.
Iz Istre će nam kršanski sopci, članovi Društva „Ivan Fonović Zlatela“, koje je nazvano upravo prema graditelju tih instrumenata, izvesti mantinjodu, kontu na tanko i debelo i kršonski balon na mihu.

Iz ravne Slavonije dolazi sastav „Mišina“. Naziv su odabrali baš po mišinama od kojih se njihovi instrumenti rade. Predstavit će, naime, gajde (gadlje) koje su se svirale u cijeloj Slavoniji, Baranji te Bačkoj i Vojvodini. Čut ćemo i peteroglasne dude (dude s pet pisaka) iz Podravine i našičkoga kraja, a zatim i dvojnice (dvojna pastirska frula), okarinu (zemljani školjkasti instrument vjerojatno donesen sa Zapada jer su ga svirali brojni soldati vraćajući se s fronta, u kombinaciji s drugim instrumentima)
te tambure samicu i bugariju. Uz Tomislava Livaju, sviraju Marija Ivanković i Filip Car.
S Lastova će nastupiti Eduard Edi Bačko koji udara u liru. Uobičajeno prati pokladare i njihovo kolo te zajedno sa ženskim lijepim maškarama, njihovo zajedničko završno kolo s rupčićima, nakon čega se spaljuje lutka Poklada. Lijerica prati i bal pod liru.
Iz Donje Lomnice kao član Društva „Nova zora“ nastupit će s osobitim načinom muškog solističkog pjevanja Ivica Kafurić, koji će otpjevati pjesme iz svadbenih običaja Cvili jelen i Tri tičice goru projletele.
Kuterevčani će svirati na svojim glasovitim tamburama dangubicama, a momci će zatim povesti i kolo ojkan.
Svirka guca i pjevanje rozgalica upisana su umijeća nematerijalne baštine u Registar kulturnih dobara, a ćut ćemo ih u izvedbi Društva iz Rečice.
Cimbalist Tomislav Zvonar iz Šemovaca milozvučnim će melodijama dočarati podravske ravnice i potoke, a na kraju programa će Salinovečki mužikaši, također guci, zaigrati, a momci zatancati drmeš da bismo uživali u drmešarenju, ubičajenom nadmetanju plesača na zagorskim svadbama i zabavama.

Ideja i koncepcija: Vidoslav Bagur

Delnice, Delnički muzikanti
Osojnik, KUD „Sv. Juraj“ Osojnik, Nikoleta Kovačić, lijerica
Jelenje, KUD „Zvir“ Jelenje, Grobnički sopci
Kršan, KUD “Ivan Fonović Zlatela” Kršan
Slavonija, Baranja, Srijem, Orkestar „Mišina“, Tomislav Livaja, Filip Car, Marija Ivanković
Lastovo, otok Lastovo, Eduard Edi Bačko, lira
Donja Lomnica, KUD „Nova zora“, Ivan Klafurić
Kuterevo, KUD „Dangubice“ Kuterevo
Zagreb, Ante i Mijat Galić, violina i šargija
Rečica, KUD „Rečica“ Rečica
Šemovci, Tomislav Zvonar, cimbal
Salinovec, KUD „Salinovec“, Salinovečki mužikaši