54.MSF – 2020 “Irish Night / Dašak Brazila”

Srijeda, 15. 7. 2020., 21.00 sat
Atrij Galerije KLovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izvode:
Emerald Steps & Drowsy Lizards
Bossa Banda

Bossa Banda je ženski vokalni kvartet koji izvodi brazilsku glazbu, a u Zagrebu djeluje od 2010. godine. Donose zanimljiv presjek brazilskog repertoara koji se sastoji od dobro poznatih hitova bossa nove, sambe te drugih ritmova brazilske popularne glazbe zvane MPB. Iako se Brazil najčešće percipira isključivo kao zemlja bossa nove, karnevala ili nogometa, njegovo je poliritmično i harmonijsko bogatstvo nepresušno. Ovim damama cilj je prenijeti dašak brazilske kulture svojim nastupima, radionicama izrade turbana, radionicama sambe, brazilskih ritmova i pjevanja te organiziranjem raznih događanja. U procesu su snimanja svojega albuma prvijenca, a odobren im je i prvi projekt u sklopu programa Ruksak (pun) kulture, zahvaljujući kojem će hrvatskim školarcima približiti ples, ritam i pjev Brazila. Bossa Banda ne bi bila ista bez kreativnog vodstva Brazilca s austrijskom adresom – Marca Antonija da Coste – vrsnog skladatelja, aranžera i multiinstrumentalista, te bez rada s renomiranom jazz-pjevačicom Lelom Kaplowitz s kojom marljivo rade na svojoj vokalnoj tehnici.
Na Smotri će nastupiti s vrsnim domaćim glazbenicima: Filipom Pavićem na gitari, Jelenom Galić na bas-gitari te Brunom Matić na bubnjevima. Pratit će ih glasovi Mirjane Vladić, Ane Matijević, Zrinke Fain i Marijane Mijatović.

Emerald Steps je plesna skupina koja je počela djelovati u travnju 2019. godine. Članice imaju dugogodišnje plesno iskustvo u raznim plesnim stilovima, a u udruzi njeguju tradicionalne i suvremene inačice irskih plesova – irski step, ceili plesove, sean nos i set plesove. Djelovanjem nastoje zainteresirati publiku za irsku plesnu i glazbenu kulturu; zato osim nastupa održavaju radionice i druženja na koncertima irske glazbe. Često nastupaju uz glazbenu pratnju benda Drowsy Lizards.
Drowsy Lizards je osmeročlani vokalno-instrumentalni sastav iz Zagreba. Svoje glazbeno djelovanje počinju 2016. u studiju irskog plesa Celtic Fantasy kao glazbena pratnja plesnom ansamblu. Od 2018. djeluju samostalno. Izvode obrade te vlastite aranžmane irske tradicijske i pubske glazbe, od irskih balada, preko pubovskih veselica do tradicionalnih plesova. U zagrebačkom Sheridan’s Irish pubu nastupaju svakoga tjedna, a irskoj atmosferi pridonose zvukovi tradicijskih glazbala – bendža, bódhrana, flaute, tin whistlea, mandoline, gitare i violine.
Na Međunarodnoj smotri folklora Zagreb predstavit će se zajedničkim nastupom kojim će obuhvatiti starije i suvremene inačice irske glazbe i plesova, ponajprije irskog stepa. Repertoar se sastoji od starijih oblika irskog stepa koje će predstaviti u nekoliko natjecateljskih, takozvanih feis plesova koji se izvode solistički – reel i slip jig u tehnici soft-shoe te dva tradicionalna set plesa Blackbird i Saint Patricks Day u tehnici heavy-shoe. Stariju inačicu reela i slip jiga plesačice su naučile od Terese (Terry) Böhme, r. Casalaspro, koja ih je plesala na natjecanjima u irskom stepu od pedesetih do sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Te koreografije sadrže i korake koje je osmislio i podučavao Ted Kavanagh, jedan od inovatora na području irskog stepa od sredine 20. stoljeća. Slijedi niz od tri grupna ceili plesa (Walls of Limerick, Siege of Carrick, Siege of Ennis). Program završava dvjema suvremenijim koreografijama irskog stepa koje su članice Emerald Stepsa same koreografirale – Butterfly slip jig u tehnici soft shoe te posljednja koreografija Cailinke u tehnici heavy shoe, koja se osim irskog stepa sastoji i od elemenata sean nosa, koji se često smatra pretečom suvremenog irskog stepa te niz plesova koji se nazivaju i irskim folklorom. Između plesnih brojeva Drowsy Lizardsi će izvoditi tradicionalna i pubovska instrumentalna i vokalno-instrumentalna djela.