55.MSF – 2021 “Traditional Songbook”

Petak, 9. 7. 2021., 19.30 sat
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izvodi:
Duo Hojsak & Novosel

Već na samom početku svoga djelovanja, Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu pokazali su koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj dvaju instrumenta u originalnim skladbama. Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicijskoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege obaju instrumenata – tambure i kontrabasa.

Brojni nastupi diljem Hrvatske i svijeta ovaj su dvojac otisnuli u sam vrh svjetske glazbene scene te donijeli iznimnu pozornost medija. Izvedbama u Americi na poseban su način predstavili tradicijsku glazbu i suvremeni jazz, a za to su dobili i posebna priznanja za doprinos u kulturi kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje kalifornijskog senata. Hojsak & Novosel spajaju hrvatsku tradiciju sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Njihovi su nastupi prava poslastica za glazbene znalce, ali i pravo otkriće vrijednosti hrvatske baštine koju pronose diljem svijeta na originalan i neočekivan način. Spoznali su to i u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu i pozvali duo da održi koncert u povodu proslave 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, a cijeli događaj bio je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

Duo Hojsak & Novosel u posljednje vrijeme svojim su glazbenim nastupima privukli pozornost publike u: SAD-u, Kini, Belgiji, Italiji, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Osim brojnih nastupa duo je ostvario i brojne suradnje sa glazbenicima kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Žan Tetičkovič (prvi album Bow vs Plectrum), a svoj drugi album Strings Only snimili su s gudačima Zagrebačke filharmonije. Oba njihova albuma proglašavana su albumima godine u svojim kategorijama. Od ostalih suradnji izdvajaju se one s Tamburaškim orkestrom HRT-a, a posebno se ističe suradnja s Zlatanom Stipišićem – Gibonnijem, s kojim su snimili posljednji album nazvan Perle. Za izvedbu pjesme Divji cvit s albuma Perle nagrađeni su i diskografskom nagradom Porin. U svibnju 2018. duo je svojim koncertom u Strasbourgu najavio predsjedanje Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe. U tri godine četiri su puta gostovali u SAD-u gdje su posebno dobre odnose razvili s udrugama ACAP (Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca), te sa zakladom Croatian Scholarship Fund čiji su glavni donatori najuspješniji Hrvati u Americi poput proslavljenog vinara Mike Grgicha.