56. MSF – 2022.

Zalogaj tradicije – kulinarska radionica

Utorak, 26. 4. 2022., 18.00 sati
Enzita Kitchen Studio

Tradicijska prehrana komponenta je kulture koja često na pritajen način puno govori o životu ljudi. Tako, promatrajući tradicijske specijalitete, uočavamo brojna mjesta dodira različitih kulturnih utjecaja i prežitaka, što se najjasnije vidi u namirnicama i tehnologijama koje se koriste za pripremu jela. Hrvatska je tradicijska kuharica stoga mješavina srednjoeuropskih, mediteranskih i mnogih drugih kulinarskih tradicija.

Na radionici Zalogaj tradicije predstavili su se priprema cerničkih ćupteta te pazinskih cukerančića. Ovu je potonju slasticu Ministarstvo kulture uvrstilo na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, a na istu bi se ubrzo mogli uvrstiti i ćupteti. Ovakav način zaštite tradicijskih specijaliteta pokazuje i potvrđuje važnost kulinarstva u kulturi jednog naroda. Kulinarsku radionicu vodila je Kasandra Draganić, kolumnistica i gastro blogerica s dugogodišnjim iskustvom istraživanja i rekreiranja tradicijskih specijaliteta.

Cernički ćupteti
Ovaj slani kolač od tijesta i punjenja za kobasice specifičan je za okolicu Nove Gradiške, a tradicionalno se pripremao u vrijeme svinjokolje. Tijesto u koje ide svinjska mast, ali i lokalno vino, ne treba dizati pa mu to uvelike smanjuje dugotrajnost pripreme.

Dio smjese za kobasice se u malim količinama smota u tijesto poput paketića, ubaci u pećnicu i u taj čas imate poslasticu kojoj ćete se diviti. Naravno, pikantnost ovisi o smjesi za kobasice, a u Cerniku su oni ipak nešto pikantniji. Svinjokolja je sama po sebi specifična, pogotovo u Slavoniji, a najbolje od ovog gastro dragulja potražite na Ćuptetijadi koja se održava u Cerniku.

Pazinski cukerančići
Umijeću pripreme ove slastice 2018. godine dodijeljeno je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je kao takvo uvršteno na Listu zaštićenih kulturnih dobara. Cukerančić se pripremao najviše za svadbene svečanosti, a kako ga stanovnici ovog područja smatraju svojom lokalnom specifičnošću, on postaje autentična slastica i element kulturnog identiteta područja pazinštine.
Specifičan je po korištenju amonijaka za dizanje tijesta, oblikovanju u specifični razgranati oblik te umakanju pečenih kolačića u malvaziju te zatim u kristal šećert te se time izdvajaju od sličnih slastica koje se na području Istre pripremaju.