56. MSF – 2022.

Pjesme moje u škatuli stoje – žensko tradicijsko pjevanje Banovine

Nedjelja, 12. 6. 2022., 20.00 sati – Petrinja, Crkva sv Lovre Mučenika
Četvrtak, 30. 6. 2022., 21.00 sat – Zagreb, Atrij Galerije Klovićevi dvori

Potaknuti razdobljem brojnih ograničenja u uvjetima pandemije virusa prethodnih godina, u programu 56. Međunarodne smotre folklora potiče se obnova ženskoga tradicijskog pjevanja u Pounju i na Banovini. Uz pjevačice Ansambla Harmonija disonance u programu sudjeluje šest skupina pjevačica iz Bobovca, Divuše, Hrastovice, Hrvatskoga Čuntića, Jabukovca i Majura.

Dvodnevno terensko istraživanje i obilazak tih pjevačkih skupina nadahnulo je sve sudionike u pripremi zajedničkoga koncerta koji će se prema ideji i izboru dr. sc. Joška Ćalete održati u parku ispred crkve sv. Lovre u Petrinji, u nedjelju 12. lipnja poslije večernje mise, te u Zagrebu, u Atriju Galerije Klovićevi dvori, 30. lipnja 2022. u 21 sat.

Sudionici:
Bobovac, KUD „Seljačka sloga“
Divuša, KUD „Pounjski pleter“
Hrastovica, KUD „Hrastovička gora“
Hrvatski Ćuntić, KUD „Čutinćanka“
Jabukovac, KUD „Zvuci Banije“
Majur, KUD „Sloga“
Zagreb, Ansambl „Harmonija disonance“

Ansambl Harmonija disonance nastao je kao rezultat projekta tragom tradicijskih pjevanja nastao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Idejna začetnica dr. sc. Mojca Piškor u suradnji s dr. sc. Joškom Ćaletom iz Instituta za etnologiju i folkloristiku na eksperimentalnim radionicama propitivala je interes studenata za izvedbeni aspekt tradicijske glazbe. Radionice su “mjesto susreta” studenata s vrsnim izvođačima tradicijske glazbe. Vođene idejom “premošćivanja procijepa između svjetova akademskih i tradicijskih glazbenika, umjetničke i tradicijske glazbe” radionice su omogućile otvorenu i slobodnu komunikaciju glazbom, zajedničko učenje i stvaranje glazbe koje otada uspješno prikazuju na koncertima surađujući s različitim izvođačima.
Razvijanjem interesa studenata za tradicijsku glazbu i pjevanje, etnografsko i umjetničko istraživanje i širenje interpretacija, rastezanjem “granica” među ustaljenim žanrovima, popularizira se etnomuzikologija i uspješno potiče očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Voditelj ansambla Harmonija disonance je dr. sc. Joško Ćaleta.