56. MSF – 2022.

Naš kanat je trd

Srijeda, 13. 7. 2022., 21.00 sat – Zagreb, Atrij Galerije Klovićevi dvori

Izvodi: Šćike

Šćike – istrian etno folk music band, osnovan je 2007. kao The Wedges, tendencijom mladih tradicijskih glazbenika KUD-a ” Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana da se na drugačiji način pozabave tradicijskom glazbom Istre. Ideja vodilja benda je baviti se transformacijom tradicijske glazbe i starih istarskih pjesama koristeći suvremenije pristupe u prilagođavanju i izvedbi istih u skladu s današnjim vremenom, čime ih se istovremeno aktivno čuva od zaborava.

Živosti tradicije daje se prednost u odnosu na tzv. očuvanje. Šćike su u početku malo odstupale od karakterističnog istarskog izričaja, uglavnom koristeći akustična glazbala kao što su mih i sopele, no u zadnje vrijeme više koriste moderne električne instrumente poput električne i bas gitare. I dalje stvaraju glazbu s jasnim primjesama istarskog dvoglasja, i to kombinirajući ga s različitim glazbenih stilovima, no osim obrade tradicijske glazbe, više se pozornosti posvećuje autorskom radu. Uz moderna glazbala posebno se pazi na zastupljenost starih istarskih narodnih glazbala poput sopela, miha, volarica, mišnjica, kao i starinskog dvoglasja koje služe kao inspiracija za stvaranje. Bend je odlično prihvaćen od domaće publike, posjetitelja Istre, ali i na nastupima izvan Hrvatske. Godine 2013. izdaju album prvijenac Istriana Jones.

 Cilj je nastupati na internacionalnim etno festivalima, ali i domaćim manifestacijama. Publika su sve dobne skupine jer Šćike tradicijsku glazbu predstavljaju na suvremeniji i današnjim generacijama prihvatljiviji način. Dakle nešto drugačije i egzotičnije, a što dolazi od živih nositelja tradicije istarskog dvoglasja.
Članovi Šćika su Zoran Karlić (vokal, prateći vokal, mih, sopela, volarice, klarinet, mišnjice i blok flauta), Dorijan Floričić (prateći vokal, harmonika, udaraljke, đembe, bajs i šuškalice), Mauricio Valić (bas gitara, i prateći vokal), Ratko Barać (prateći vokal, akustična i električna gitara), Milan Grbić (violina) i Livio Benčić (bubnjevi).