56. MSF – 2022.

Ethno na putu

Ponedjeljak, 18. 7. 2022., 21.00 sat – Zagreb, Klub Močvara

Izvodi: Hrvatska glazbena mladež

Ethno Croatia je projekt Hrvatske glazbene mladeži (HGM), članice Međunarodne glazbene mladeži (Jeunesses Musicales International, JMI), u kojem o tradicijskoj glazbi mladi ljudi uče jedni od drugih i uz pomoć mentora produbljuju saznanja o vlastitoj radicijskoj glazbenoj kulturi, ali i o nasljeđu drugih kultura čiji baštinici sudjeluju u tom međunarodnom kampu. Učenjem o glazbenim tradicijama drugih, mladi uče o jednakosti, toleranciji i demokraciji. Ethno Croatia će od 11. do 19. srpnja 2022. u Međunarodnom kulturnom centru HGM-a, u prekrasnom istarskom gradiću Grožnjanu,

svjetskom mjestu susreta Glazbene mladeži, okupiti mlade glazbenike iz cijeloga svijeta koji će se družiti i jedni od drugih učiti o glazbi iz zemalja iz kojih dolaze. Nađu se u Istri mladi glazbenici Belgije, Danske, Hrvatske, Švedske, Estonije, Zimbabvea, Španjolske, Finske, Jordana, Čilea, Engleske itd. Ethno Croatia s ponosom predstavlja ovogodišnje umjetničke voditelje, izvrsne i iskusne glazbenike koji će predavati polaznicima, pomagati im u učenju, aranžiranju i stvaranju glazbe. Lucija Maroević rođena je i djeluje u Zagrebu kao prevoditeljica, nastavnica, etnologinja, glazbenica i umjetnička voditeljica. Glazbom se bavi od vrtićke dobi, primarno pjevanjem. Od 2012. do 2019. godine studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te u sklopu studija Etnologije i kulturne antropologije otkriva koncept etnoglazbe kojim se aktivno bavi posljednjih pet godina. Posjetila je nekoliko etnokampova u Europi i svijetu (Ethno Germany 2018., Ethno France 2019., Ethno Croatia 2019. i 2020., Ethno India 2020.) te sličnih manifestacija (Folktrepó 2018. i 2019., Crescendo: Music of change 2019., TradInEtno 2017., 2018., 2019.), a 2021. sudjelovala je na treningu za umjetničke voditelje Ethnofonik. Njezino glazbeno stvaralaštvo ponajprije uključuje očuvanje i reinterpretaciju tradicijske glazbe. Bavi se organizacijom i vođenjem vokalnih radionica, djelovanjem u etno i world music sastavima.

Od 2019. godine osnivačica je i umjetnička voditeljica MVA Kitice. Na kampu Ethno Croatia 2022. sudjeluje kao projektna koordinatorica i komentorica. Cristobal Araya rođen je u Viña del Maru, u Čileu. Studirao je povijest, društvene znanosti i obrazovanje na Sveučilištu u Valparaisu. U Njemačkoj živi od 2015. godine. Već 17 godina stječe iskustva u raznim stilovima glazbe, no usredotočuje se na tradicionalnu i folk glazbu. Doživljavao je glazbu iz različitih aspekata: izradom instrumenata od recikliranih materijala, sviranjem s velikim narodnim orkestrima i Big bendom (Big Band Universidad de Playa Ancha), snimanjem CD-ova, skladanjem kazališne glazbe, također kao session glazbenik i solo glazbenik, kao i podučavanjem saksofona i klarineta od 2014. godine. Bio je na 13 Ethna i na gostovanjima, povezanima s etnoglazbom, u sedam zemalja. Aktivan je u međunarodnim folklornim razmjenama, poput Mini-etnosa u Tübingenu/Leisnigu ili Folk Marathona. Od 2014. godine obišao je Škotsku, Hrvatsku, Indiju, Italiju, Njemačku i Sloveniju. Od 2017. (do danas) Cristóbal održava radionice za podučavanje metode “Ritmo con Señas” (Ritam sa znakovima ruke). Riječ je o ručnom znakovnom jeziku koji prenosi dirigent koji vodi glazbenike u improvizaciji glazbe u stvarnom vremenu.