56. MSF – 2022.

Predstava pučkog kazališta
“Vječno će zvoniti naši kampanjuli”

Nedjelja, 5. 6. 2022., 19.00 sati – Zagreb, Klub Kazališta Komdeija

Izvodi: Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Kazališna predstava Vječno će zvoniti naši kampanjuli koncipirana je na pokušajima „otimanja“ materijalnog i kulturnog bogatstva hrvatskog naroda Boke kotorske od strane drugih naroda i borbi za opstanak nacionalnog identiteta i očuvanju stoljetnog naslijeđa.

Mali primorski gradić živi svojim mirnim tipičnim životom u harmoniji s morem, ribarima, obiteljskom veselom atmosferom, mornarima i mladenačkim ljubavima. „Crni“ momci i „crne“ cure, koji predstavljaju osvajače tuđih teritorija, dolaze u zemlju bogate kulture i povijesti, pokušavajući postati gospodari i preoblikovati duh i povijest tog naroda, obrisati sve što je stoljećima stvarano na tom prostoru i unijeti svoja obilježja. Njihovim dolaskom utihne prijašnji skladni život grada.
Predstava je rađena na osnovu teksta voditeljice kazališta Dijane Milošević te vrvi simboličkim prikazima gubitka, ali i očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta.

Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore osnovano je 2014. godine s ciljem razvitka i unapređenja amaterske kazališne kulture, te očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta promicanjem hrvatske tradicijske kulturne baštine, posebice hrvatskog jezika i njegovih dijalekata, putem izvedbe dramskih djela i igrokaza, poglavito hrvatskih pisaca ili autorskih djela članova kazališta. Osnovna mu je djelatnost izvođenje glazbeno-scenskih i drugih predstava, sudjelovanje na smotrama i festivalima amaterskih glumačkih skupina, te nastupanje na raznim kulturnim manifestacijama. Plan i program rada kazališta je usmjeren ka projektima kojima je cilj kazališnim izričajem obraditi elemente hrvatskog kulturnog identiteta i sintezom više umjetničkih formi očuvati kulturnu baštinu i tradicionalne elemente glazbe, folklora i govora kojima se služi autohtona manjinska zajednica Hrvata u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori. Također kazalište predstavlja i značajnu poveznicu s matičnom državom Hrvatskom putem zajedničkih projekata i manifestacija.

ULOGE:
Boka – Vladana Babić (cura koja simbolizira Boku kotorsku)
Mlade cure: (mlade cure, zaljubljene u mornare, koje upadaju u zamku tzv. “crnih” momaka dok čekaju mornare da se vrate s broda, te kao simbol ljepote postaju izazov tzv. “crnim” momcima koji prisvajanju i otimaju tuđe bogatstvo)
Irina – Irina Bulajić
Anđela – Anđela Golub
Dora – Dora Štampić
Katarina – Katarina Belan
Mornari: (momci koji su zaljubljeni u mlade cure, odlaze na brod i očekuju da ih cure vjerno čekaju, predstavljaju simbol mlade, zdrave, odgojene generacije, simbol čuvara i branitelja kulture i tradicije svoga kraja)
Tripun – David Skočajić
Juraj – Ilija Maslovar
“Crni” momci: (momci bez kulture i odgoja koji otimaju i prisvajaju tuđe materijalno i kulturno bogatstvo)
Josip – Josip Belan
Marko – Marko Zornija
“Crne” cure: (cure koje skupa sa “crnim” momcima otimaju, prisvajaju i uništavaju tuđe bogatsvo)
Doris, glavna “crna” cura (cura koja također, otima i mijenja obličje prisvojenim vrijednostima, želi da preoblikuje povijest kroz oblikovanje mlade generacije) – Doris Deković
Tara – Tara Đuričković – druga “crna” cura
Tripo, mali ribar – Nikola Franović
Špiro, mali ribar – Mlađan Niketić
Mala vila – Biljana Niketić
Jozo, otac mladih cura – Marko Zornija
Luce, majka mladih cura- Jelena Zec