56. MSF – 2022.

Moreška i kumpanije – plesovi s mačevima na otoku Korčuli

Etnografski muzej, Mažuranićev trg 14, Zagreb
7. -24. srpnja 2022.

Autorice: Sani Sardelić i Elsie Ivancich Dunin

Mobilna izložba o plesovima s mačevima na otoku Korčuli, moreški i kumpaniji, temelji se na višegodišnjim arhivskim i terenskim istraživanjima nematerijalne baštine. Provodi ih Gradski muzej Korčula na poticaj prof. em. Elsie Ivancich Dunin, kojoj su, kao svjetski značajnoj etnokoreologinji, otok Korčula i njegova nematerijalna blaga, trajna inspiracija. Realizacija ove izložbe rezultat je suradnje s Turističkom zajednicom Grada Korčule.

Moreška i kumpanije su upisane u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nedjeljive su od identiteta stanovnika grada i svih naselja na otoku Korčuli koja ih baštine dugi niz stoljeća. Moreška, živa slika grada Korčule, te kumpanije, povijesne zaštitnice starih otočkih naselja, omogućuju nam specifičan pogled iz sadašnjosti u prošlost putem brojnih fotografija i zapisa, a posebno kroz žive izvedbe koje kroz hod vremena prenose vještinu plesnih pokreta s mačevima.
Znanje, vještina i ljubav prema plesu generacijski se prenosi unutar slojevitog i dinamičnog odnosa starijih i mlađih, pojedinca i zajednice. Izvedbe su dio tradicijskih običaja štovanja nebeskih zaštitnika i zaštitnica. Suvremenost, unatoč brojnim promjenama koje je unijela u živote otočana, očuvala je, pa i osnažila značenja utkana u plesove s mačevima, kao nositelje identiteta.

Festival viteških igara potvrdio je i učvrstio ulogu plesova s mačevima kao jedinstvene baštine otoka Korčule.
Izložbom se želio predstaviti slijed današnjih izvedbi koje svoje uporište crpe na, iako nematerijalnima, ipak čvrstim temeljima znanja, iskustva i osjećaja za mjeru i snagu tijela potrebnu za svaki udarac mačevima u ujednačenom ritmu plesne skupine. Ipak, ne postoje riječi, dokumenti niti fotografija ili video zapis koji mogu nadomjestiti živu izvedbu.
Moreška je ples s mačevima u kojemu se dvije vojske bore za otetu djevojku. U prošlosti, izvodio se širom Mediterana, a danas je očuvan u gradu Korčuli.
Kumpanija je organizirana skupina muškaraca koji plešu s mačevima pokazujući uvježbanost i spremnost na obranu. Očuvana je u starim naseljima otoka Korčule – Žrnovu, Pupnatu, Čari, Smokvici, Blatu te Veloj Luci.