55.MSF – 2021 “Seminar o tradicijskoj baštini brodskog Posavlja”

Subota, 26. 6. 2021.,
DVD Donji Andrijevci, Posavska ulica 24, Donji Andrijevci

Međunarodna smotra folklora u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom „Tomislav“ iz Donjih Andrijevaca organizirala je jednodnevni seminar o tradicijskoj kulturnoj baštini brodskog Posavlja. Seminar je bio namijenjen voditeljima i članovima folklornih društava. Cilj je potaknuti obnovu rada društava nakon duže zabrane rada udruga kulturno-umjetničkog amaterizma zbog pandemije korona virusom te pokušati odgovoriti na brojna pitanja i probleme s kojima se susreću voditelji i članovi društava.

Seminar je osmišljen radi poticajnog djelovanja na kulturno-umjetnička društva, udruge i skupine brodskoga i zapadno-slavonskoga područja. Stručni predavači predstavili su razne vidove tradicijske kulture te povijesnim pregledom tema i korisnim savjetima ohrabrili udruge i pojedince u daljnjem radu. Međunarodna smotra folklora Zagreb na ovaj način želi potaknuti istraživanja vlastitih tradicija te skrenuti pozornost na bogatstvo i raznolikost glazbenih, plesnih i odjevnih tradicija u kontekstu širih običajnih praksi da bi se i na pozornici na kvalitetan način pokazalo bogatstvo i raznolikost ovisno o lokalitetima i užem zavičaju koji se želi prikazati. Naglasak je u interakciji predavača i polaznika s mogućnosti dijaloga, dijeljenja iskustava i informacija. Predavači na radionici su bili Josip Forjan, Tomislav Habulin, Matej Vinarić i Tvrtko Zebec.

Nakon seminara organiziran je koncert“Oj, prekrasna mladosti”. Sudjelovali su KUD “Tomislav” Donji Andrujevci, ŽVA “Zwizde” Zagreb, MPS “Sinovi atara” Zagreb, KUD “Lipa” Semeljci, MPS Babogredci Babina Greda. Programi su realizirani kao dio 54. Međunarodne smotre folklora. Program Smotre je bio kruna tjednu Folklorijade u organizaciji KUD “Tomislav” Donji Andrijevci u kojem je 45 djece sudjelovalo na folklornom kampu i radionicama. Mališani s kampa su imali priliku nastupiti i pokazati naučeno na početku programa “Oj, prekrasna mladosti”.