55.MSF – 2021 “Rijeka – Back to the roots”

Srijeda, 14. 7. 2021., 21.00 sat
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izvodi:
Nina Kraljić Trio

Nadahnutost baštinom koncept je koji prkosi vremenu, mjestu i načinu izražavanja, a najčujniji je u glazbi. Glazbenici raznih žanrova crpe ideje iz prošlosti i tradicije, ponekad zbog poriva da očuvaju nestajuće, da ožive iščezlo te da prenesu dah prošlosti u sadašnjost. I svatko se na svoj način trudi tom ostvarenju prema vlastitim nadahnućima i izražajima.
Projekt vrsne vokalistice Nine Kraljić Alkonost of Balkan pretapanje je njezinih glazbenih ljubavi i preferencija: folka, filmske glazbe s epic i ambijentalnim elementima.  Ona izvodi odabrane pjesme uvijek na svoj umjetnički način, a Alkonost of Balkan je novi izazov. Zasnovan je na tradicijskim pjesmama, mitologijama i legendama cijelog svijeta ali ipak s koncentracijom na Balkan. Alkonost je odabrala jer je to “mitološka ptica slavenskih korijena koja svojim glasom utječe na ljude (uspava ih ili hipnotizira).

Ptica je česti arhetip velikih pjevača i zaštitnika drevnih pjesama, odašiljač zvuka koji se zaboravlja ili gura u stranu, ali korijen koji je dio svake glazbe i svakog stila danas. Naš početak i ono što trebamo njegovati da bismo očuvali kulturnu baštinu.” Pritom Nina kao autorica projekta naglašava da je “zanima samo glazba od koje čovjek drhti od osjećaja istine i snage, glazba koja zvukom i porukom privlači do samih korijena zemlje, a srce i ruke uzdižu se do neba sve do vremena kad su pjevači bili glas zajednice, zaštitnici tradicije i tradicionalnih tehnika pjevanja. U vrijeme kad su ljudi bili povezani u zajednicama i štovali prirodu i jednostavne stvari srca i duše, vrijeme kad je ego bio samo način obrane u životnoj opasnosti, a ne životni stil.”
Središte projekta je glas Nine Kraljić, zavidnih mogućnosti kojim publiku liječi i čara, istodobno je vodeći na različita mjesta unutarnjeg i vanjskog svijeta.

U tome joj pomaže iskustvo voice acting, glume glasom kojom se bavi već niz godina te znanje koje stječe obrazujući se za zvukoterapeuta. Istražujući vlastite mogućnosti u sinergiji sa suradnicima glazbenicima, svakom izvedbom nastoji spojiti trenutne emocije mjesta, publike i pjesme sa svojim vlastitim doživljajem stvarajući jedinstven zvukovni doživljaj. Akustičnim glazbalima raznih tradicija glazbenici obogaćuju izvedbe, a modulatori zvuka, od kojeg ne bježi ni Nina, stvaraju zvukovne oblike koji su poput paukove mreže čvrsti i organizirani, a opet mistično porozni.
Odabirom pjesama različitih tradicija Nina ovim koncertom predstavlja projekt Alkonost of Balkan, kojem je ishodište tradicija, ali koji živi u budućnosti.

Dr. sc. Irena Miholić

ALKONOST OF BALKAN
Nina Kraljić – vokal, TC – Helicon Voicelive
Miroslav Gugić – gitara
Ivan Judaš – (d)jembe, dar(a)buka, handpan