55.MSF – 2021 “Jamaican connetions”

Subota, 31. 7. 2021., 21.00 sat
Pozornica Gradec

Izvodi:
Brain Holidays

Brain Holidays su pioniri reggae glazbe u Hrvatskoj, a osnovao ih je frontmen benda Marko Gaćina 2000. godine. U dvadeset godina rada iza sebe imaju stotine koncerata, pet studijskih albuma u izdanju Dallas Recordsa i mnoge suradnje s vrhunskim domaćim i inozemnim glazbenicima. Među njima se ističu Alejandro Buendija, Kandžija, Brico, Baby Dooks, Hornsman Coyote, Yuri te jamajačka reggae zvijezda Italee. Aktualni, peti studijski album Jamaican connection sniman je početkom 2020. godine u studiju Tuff Gong u Kingstonu na Jamajci. Tuff Gong glasi za najbolji i opremom najbogatiji studio na cijelom karipskom otočju. Osnovao ga je 1965. godine legendarni Bob Marley, a danas je u vlasništvu njegove obitelji. Prostor Tuff Gonga u isto je vrijeme vrhunski tonski studio s najvećim svjetskim kredibilitetom, ali i povijesnim uspjehom u njegovanju tradicije reggae žanra te živući muzej u čijim se zidovima i dalje osjeti prisutnost legende i duha njegova vremena.

Snimanje albuma u studiju vodio je majstor tona Tuff Gonga Roland McDermott, koji je i „tonac“ Juliana Marleyja, jednoga od Marleyjevih sinova. Pripreme za snimanje petog albuma, put na Jamajku i proslavu dvadeset godina djelovanja benda trajale su gotovo dvije godine. Osim kolektivnog rada na materijalu u dvije godine, planirali su suradnje i gostovanja te kulturnu i edukativnu rutu kojom će se oplemeniti kao zagovornici i ambasadori reggae glazbe na ovim prostorima. Iskustvo bivanja u kolijevci i prijestolnici reggae glazbe, a pogotovo snimanja albuma u prostorima koji su ostavština kralja reggaea, neizmjerno su i nezaboravno iskustvo za članove Brain Holidaysa koje će oni ugrađivati u svoj daljnji rad.
Dio njihova odlaska na Jamajku bio je i koncert na festivalu Circle of Brethrens u Kingstonu. Osim toga, u karijeri Brain Holidaysa ističu se i mnogi drugi koncerti, među kojima je i onaj na Rototomu, najvećem svjetskom festivalu reggaea, 2005. godine. Gotovo su redoviti izvođači međunarodnog festivala Overjam u Sloveniji te domaćega festivala Seasplash, posvećenoga reggae i dub glazbi. U susjednoj Sloveniji i Austriji uvijek su rado viđeni gosti, a klupska scena Zagreba, ali i drugih gradova, njihov je domaći teren. Tome pridonosi i podatak da je 2018. godine njihov album System Error bio nominiran za diskografsku nagradu Porin upravo u kategoriji najboljega albuma alternativne i klupske glazbe. Godine 2017. osvojili su nagradu nastupom na festivalu RockOff, a 2021. njihov singl Hladan kao led osvojio je nagradu Ambasador za najbolje reggae/dub izdanje godine.

Teme pjesama Brain Holidaysa variraju od ljubavnih i sretnih do aktualnih ekonomskih problema i kritike društva, ali uz glazbu koja se temelji na pozitivnosti svakodnevice. Pozitivne vibracije, kao nezaobilazna odrednica reggae glazbe, svojevrstan su lajtmotiv benda koji i u dobrim i u lošim vremenima širi vedrinu te otvara ruke prema svim ljudima dobre volje. Toplinu karipskih ritmova Jamajke, Brain Holidays najbolje predstavlja na nastupima uživo, na kojima njihova glazbena čarolija dolazi do potpunog izražaja.

ČLANOVI BENDA:
Marko Gaćina – gitara, vokal
Tomislav Skoblar – bas
Borna Bevanda – bubnjevi
Marko Gudelj – saksofon
Magda Mas – klavijature i vokal
Jelena Galić – vokal i melodika
Tina Bukić – vokal
Dino Mudrić – tonac