55.MSF – 2021 “Raznobojna Istra”

Nedjelja, 11. 7. 2021., 21.00 sat
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izvodi:
Etno skupina Veja

Ideju o osnivanu sastava ostvario je Goran Farkaš 2007. godine, kad je počeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Sastav je počeo svirati na lokalnim manifestacijama, a ovisno o mogućnostima izmjenjivali su se članovi. Prvu postavu činili su Goran Farkaš, Saša Farkaš, Noel Šuran i Dragan Cvitan.
Etno skupina Veja djeluje u Pazinu i uz istraživanje istarske tradicijske glazbe bavi se izvođenjem u modernijim aranžmanima koristeći razne instrumente iz cijeloga svijeta. U izvedbama koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas-gitaru i cajon, u raznim kombinacijama. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Do sada su se često predstavljali domaćoj i stranoj publici. Nastupili su na festivalu Ethnoambient u Solinu, TradInEtno festivalu u Pazinu, FolkHistria festivalu u Kopru (Slovenija), te Viljandi Folk Festivalu u Viljandiju (Estonija).

Tijekom turneje po Francuskoj 2012. nastupili su u jednom od najpoznatijih pariških jazz klubova “New morning”, gdje su bili odlično prihvaćeni od publike i pohvaljeni od strane medija i struke. U sklopu Archeo.S projekta nastupaju 2013. u Grčkoj, Albaniji, Italiji i Hrvatskoj. Nastupili su i prigodom velikog kongresa europskih etnologa i folklorista (SIEF) u Zagrebu 2015. godine. Debitantski album “Dolina mlinova” izdali su 2014. godine. Na njemu je deset skladbi, od kojih su dvije autorske, a preostalih osam su obrađene tradicijske.
Veja je sudjelovala u raznim projektima i glazbenim suradnjama od kojih su među značajnijima izvedba Vejine pjesme Anka zajedno sa Surkom (beatbox), pjevačicom Elis Lovrić i plesnim studiom AB original na otvorenju Pulskog filmskog festivala 2012., suradnja s etno zborom Čipkice, vokalnom skupinom Sopelice, te sudjelovanje na radionicama za djecu “Glazbeni poučak”.

Članovi sastava:

Goran Farkaš (vokal, mih, violina, gajde, kaval, tambura)
Saša Farkaš (gitara, tambura)
Marko Pernić (vokal, harmonika)
Sebastijan Demark (bas gitara)
Ljuban Rajić (cajon, udaraljke)
Marijan Jelenić (dizajner zvuka)