55.MSF – 2021 “Nujliepši kemauček svieto”

Srijeda, 7. 7. 2021., 21.00 sat
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izvodi:
Glazbeni sastav Kavaliri

Kavaliri, cimbulaško-violinski sastav iz Bednje izvrstan su primjer „nematerijalnog dobra koje živi“. Njihove melodije i stihovi, koje većini zvuče starinski, zapravo su produkt novog vremena. Autori pjesama, nerijetko sami članovi sastava, opjevali su teme kojima se oduvijek posvećuju stihovi: ljubav, rodni kraj, događaji iz svakodnevice nerijetko šaljive prirode, pa sve do društveno-političkih zbivanja. Sve je to izraženo bednjanskim govorom, poddijalektom središnjozagorskoga dijalekta koji je ujedno i jedan od najkompliciranijih i najnerazumljivijih kajkavskih govora zbog diftonga, glasovnih promjena i akcenata. Jedinstvenost toga lokalnog govora prepoznata je i 2007. godine uvrštena u Registar kulturnih dobara. Iako ga govore samo stanovnici područja omeđenog Ivanšćicom, Strahinjšćicom, Maceljskom i Ravnom gorom, sastav Kavaliri vrhunski je promotor svoje baštine te zahvaljujući njima, taj je govor sada poznat diljem Hrvatske pa i izvan nje. Sastav je nastao u Bednji u okviru KUD-a „Franjo Sert“.

Dobitnici su i Plakete općine Bednja za doprinos na području društvenih djelatnosti (2009 godine) jer su izvrsni njegovatelji lokalne tradicije, govorne i glazbene. To je posebno čujno kad nastupaju u postavi gudačeg sastava uz cimbal, u kojem glavnu ulogu imaju violine, kao vodeća i prateća, te uz bajs i ritam sekcija, dok cimbal nadograđuje harmonijsku sliku. Time stvaraju ozračje starog pa nerijetko njihove pjesme bivaju proglašene tradicijskima dok je prava istina da im je tradicijska glazba njihovoga kraja ishodište i inspiracija, ali su to redom novo skladana djela sa suvremenim tekstovima. Članovi sastava su svi multiinstrumentalisti i po potrebi se transformiraju u band odnosno zvuk kojeg publika traži, od mješovitih akustičnih glazbala (dodane tambure, harmonike) do elektrificiranog sastava koji izvodi vrlo šarolik repertoar. Vrsni glazbenici i zabavljači glazbu prakticiraju uz svoje svakodnevne poslove i obiteljski život, nastavljajući tradiciju glazbenika poluprofesionalaca koji su uz glazbu uvijek imali i neko (stalno) zanimanje.

Dvadesetu su godišnjicu djelovanja 2016. godine proslavili na mjestu svog početka, u Cvetlinu. A slavlje dvadesetpete godišnjice djelovanja započinju nakon prošlogodišnjeg zatišja koncertom na 55. Međunarodnoj smotri folklora na kojem će izvesti sa nujboulja pepievka na bednjanskom te nekoliko dobro poznatih kajkavskih hitova inspiriranih tradicijom koji, iako autorske pjesme, danas žive kao tradicijska glazba.

Dr. sc. Irena Miholić

KAVALIRI:
Danijel Češnjaj – violina, vokal
Mladen Jagarinec – violina
Danijel Dubovečak – kontraviolina
Tomislav Žirovec – cimbal, harmonika
Ivan Hranj – bajs