54.MSF – 2020 “Fado”

Ponedjeljak, 6. 7. 2020., 21.00 sat
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izvodi:
Jelena Radan i Pedro Abreu (Hrvatska / Portugal)

Koncert fada u izvedbi vokalistice Jelene Radan i Pedra Abreua, gitariste s Madeire, priča o čežnji i neispunjenim željama – o saudade, o najvećoj Amaliji Rodrigues i portugalskom narodu.

Jelena dugo godina pjeva svoj fado koji iscjeljuje stanje ravnodušnosti, kako ona to voli reći. Fado je pronašao Jelenu, a Jelena uživa u fadu u pauzama između koncerata autorske glazbe, a nerijetko ih i povezuje. Pedro je donio miris Madeire i znalački aranžirao pjesme koje je Jelena probrala kao one koje joj najviše znače.

Pjesme, okosnica ovog fado koncerta, one su koje nas vode na putovanje sudbine i volje, mora i vjetra, straha i čežnje… Pjesme snažnog Amalijinog pečata poput „Estranha forma da vida“ („Čudni oblik života“), „Tudo isto e fado“ („Sve je to fado“)…

Što je to što nas u fadu ne čini ravnodušnima, ako ga fadista izvede kako treba? Saudade je taj osjećaj sjete, čežnje, bolna praznina neispunjenih želja, ali i vapaj, ponos, traganje…

Koncert je održan u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama. Više od stotinu osoba u publici budno je pratilo svaku Jeleninu emociju te svaki Pedrov trzaj.