57. Međunarodna smotra folklora Zagreb:
Pokraj Kupe, lađane vodice

Zagrebačke ulice i trgovi u samom središtu grada od 19. do 23. srpnja živjet će u znaku 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb, tradicionalne manifestacije i jednog od najznačajnijih događaja u području folklora i tradicijske kulture u Hrvatskoj.

Na zagrebačkim ulicama i pozornicama u središtu grada narodnom pjesmom, plesom, običajima i narodnim nošnjama predstavljaju se brojni izvođači iz Hrvatske, regije i drugih zemalja širom svijeta.

Posjetite Zagreb i tijekom pet uzbudljivih dana upoznajte bogatstvo raznolike folklorne baštine kroz ples, pjesmu, glazbu i nošnje u najljepšim parkovima i ulicama centra grada.

Zagreb vas sa zadvoljstvom očekuje!

57. Međunarodna smotra folklora Zagreb:
Sto godina pokupske ekspedicije

19. – 23. srpnja 2023.

Prošlo je točno sto godina od etnografske pokupske ekspedicije. Mala skupina entuzijasta i avanturista, zaposlenika i suradnika Etnografskog muzeja u Zagrebu, uputila se u obilazak Pokuplja na, čak i za današnje pojmove, neuobičajen način – ploveći kajacima rijekom Kupom, na relaciji od Karlovca do Siska. Uz dvojicu muzejskih kustosa, Vladimira Tkalčića i Milovana Gavazzija, na ekspediciji su sudjelovali i dvojica slikara – Srećko Sabljak i Maksimilijan Vanka, te još petero prijateljica i prijatelja: Marija Bohaček rođ. Verlič, Anka Filjak rođ. Bohaček, Maksimilijan Bohaček, Matija i Marijan Filjak. 

U četiri tjedna preplovili su udaljenost od stotinjak kilometara i obišli 34 sela s obje obale Kupe. Istraživali su stanovnike Pokuplja tijekom njihove svakodnevnice i prilikom svečanosti bilježeći tako na fotografijama njihovu svakodnevnu i svečanu odjeću. Također, fotografirane su i tradicionalno sagrađene kuće i gospodarske zgrade. Obilje stečenih spoznaja pretočeno je kasnije u stručne i znanstvene radove, a doživljaji i susreti u likovna djela.

Program 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb obilježit će ovu veliku obljetnicu zanimljivog terenskog pothvata te u glavnom koncertnom programu prikazati folklorne skupine s područja Pokuplja.

VIŠE O SMOTRI

STATUS NACIONALNOG FESTIVALA

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, 2014. godine proglasili su Međunarodnu smotru folklora Zagreb festivalskom priredbom od nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, kao i jednakovrijednog zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine.

Međunarodna smotra folklora Zagreb najuglednija je manifestacija folklornog amaterizma u Hrvatskoj posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Održava se u Zagrebu od 1966. godine, sljednica je smotri hrvatske seljačke kulture organiziranih 1930-ih godina, predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti.

Programe Smotre osmišljavaju stručnjaci, etnolozi i folkloristi, koji su u stalnom dodiru sa suvremenim životom pojava u lokalnim kulturama i njihovim nositeljima, a etnološka i folkloristička struka pridonose očuvanju i promidžbi hrvatske tradicijske kulture.

KULTURNI CENTAR TRAVNO, Ulica Božidara Magovca 17, 10000 Zagreb-HR
www.kuctravno.hr

Ured MSF i odnosi s javnošću +3851 66 01 626

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske https://min-kulture.gov.hr/
Grad Zagreb http://www.zagreb.hr
Turistička zajednica grada Zagreba http://www.zagreb-touristinfo.hr
Hrvatska turistička zajednica http://www.htz.hr
HDS – ZAMP http://www.hds.hr

Marketing Međunarodne smotre folklora poziva vas da nam se pridružite i osigurate svoj oglasni prostor na našoj web stranici! Iskoristite mogućnost predstavljanja vaše djelatnosti i novosti u vašoj ponudi tijekom cijele godine putem bannera ili linka na vašu stranicu. Otkrijte prednosti oglašavanja na stranicama Međunarodne smotre folklora, ostvarite kvalitetnu prezentaciju vaše tvrtke ili obrta i povećan interes za vašu djelatnost. Na našim stranicama po povoljnim uvjetima osiguravate ciljanu posjetu (55.000 posjeta godišnje) i postajete naš partner u promociji i realizaciji Međunarodne smotre folklora!