43. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U ZAGREBU

15. – 19. srpnja 2009.

Kao i dosad, i na ovoj su Smotri sudjelovala izabrana kulturno-umjetnička društva i neformalne folklorne skupine iz Hrvatske, predstavljajući sve krajeve Hrvatske, odnosno raznolikost njihovih folklornih oblika. Na Smotri su gostovali i strani folklorni ansambli iz Europe i s drugih kontinenata.

U okviru programa Smotre dvije su priredbe bile posvećene odabranim temama: folkloru Istre te kolu kao univerzalnom plesnom obliku koji povezuje domaće i strane sudionike. Temu Istre upotpunjuju i popratne priredbe: koncerti pučkog crkvenog pjevanja i etnoglazbe. 43. međunarodnu smotru folklora pratilo je i predstavljanje nosača zvuka (Tradicijsko crkveno pučko pjevanje otoka Šolte) te brojne glazbene i plesne radionice, koje posljednjih godina obilježavaju ovu Smotru.

Program Međunarodne smotre folklora u Zagrebu odvijao se od srijede do

nedjelje trećega tjedna srpnja na dvije pozornice: na Gornjemu gradu (pozornica na Gradecu) i na Trgu bana Josipa Jelačića, a sudionici Smotre gostovali su i izvan Zagreba.

Kolo kao praoblik plesa

Kolo je praiskonski i univerzalni plesni oblik. Oslanja se na mnogostruku simboliku kruga – simboliku zajedništva, zaštite, vječnog kretanja, savršenstva. Kolo pripada plesnom naslijeđu mnogih naroda i kultura. Zajedničko kretanje, najčešće u zatvorenom ili otvorenom krugu, povezuje pojedince u skladne zajednice plesača. Kolo može biti žensko, muško ili mješovito. U krugu mogu plesati i parovi a da se negdje i taj ples naziva kolom.

U mnogim se kolima mogu prepoznati drevni obredni sadržaji: u kolima oko vatre – kojima pripadaju uskrsna i ivanjska kola, u svatovskim i žetvenim, u posmrtnim kolima. Negdašnja značenja plesanja u kolu odavno su zaboravljena. S vremenom je prevladala društvena uloga kola: kolo u kojemu su svi jednaki, okrenuti jedni drugima komuniciraju usklađenim pokretima, ponekad i verbalno – pjesmom ili improviziranim tekstovima koji naglašenim ritmom osnažuju zajedničko kretanje, a sadržajima izražavaju međusobne odnose plesača.

U Hrvatskoj je u novije doba osobito značajna društvena uloga kola. Kolo je svojevrsna javna tribina, u njemu se predstavljaju novi naraštaji, djevojke za udaju i mladići za ženidbu, u kolu se susreće seoska zajednica: jedni plešu, a drugi promatraju i komentiraju. Ističu se dva tipa kola: jedan pripada gorskom, odnosno dinarskom području, a drugi središnjem i istočnom dijelu zemlje. Prvi, posebice u starijem sloju, odlikuju šesterodijelni plesni obrazac, poznat u mnogim dijelovima svijeta. U drugome je kolo dominantan plesni oblik s brojnim inačicama, u starijem sloju obrednog značenja, a u novijem društveni događaj i ogledalo seoske zajednice.

Hrvatski sabor je bio pokrovitelj zagrebačke Međunarodne smotre folklora.

SUDIONICI 43. MSF

Sudionici iz Hrvatske

Program “Kolo”

GOSPIĆ, FA “dr.Ante Starčević”
KALINOVAC, KUD “Grgur Karlovčan”
MIRLOVIĆ ZAGORA, KUD “Zvona Zagore”
ŠIŠKOVCI, KUD “Slavko Janković”
VELEŠEVEC, KUD “Veleševec”

Program ‘Istarska glazbena i plesna baština’

BARBAN, KUD “Barban”
CERE, Josip Galant i Frane Šugar članovi FD “Cere”

GALIŽANA, Comunita degli italiani di Gallesano “Armando Capolicchio”
KRŠAN, KUD “Ivan Fonović Zlatela”
LANIŠĆE, ženska vokalna skupina
MARUŠIĆ, instrumentalni sastav “Šaltin”
PODGAĆE I PRAPOĆE, Josip Žmak, Anton Šverko, Zorko Ziraldo
RAŠA, Klaudio Franković, član Kulturno-umjetničkog društva “Raša”
ROČ, instrumentalni sastav”Štrace”<
ŽEJANE, FD “Žejanski zvončari”
Noel Šuran i Vlado Benussi

Etno koncert: Šuran, Karlić, Šajina i Farkaši, Franko Krajcar & Indivia Band

Crkveno pučko pjevanje: folklorne skupine iz Lanišća i Lindara te crkveni zborovi iz Marčane, Sv.Petra u Šumi i Žminja

Sudionici iz inozemstva:

ALŽIR, Sidi Bel Abbes, Cultural Association “Concordia & Reconciliation”
BUGARSKA, Bistrica, Folklorni ansambl “Bistrica”
CRNA GORA, Cetinje, KUD Njegoš
INDONEZIJA, Jakarta, Krida Budaya
IRSKA, Drogheda, Brú na Bóinne
JAPAN, Hakodate, Hinokiya
MAĐARSKA, Sopron, Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület
MAKEDONIJA, Ohrid, FA Ohridski biseri
PORTUGAL, Porto, Rancho Folclórico do Porto
VELIKA BRITANIJA, Corscombe, Babylon Morris
ZAMBIJA,Chikuni, Liverpool Youngsters