53. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA ZAGREB

17.-21. srpnja 2019.

Nakon održanih proljetnih radionica i koncerata u svibnju, 53. Međunarodna smotra folklora Zagreb počinje s programima od 3. srpnja 2019. godine, a glavni festivalski programi održat će se od 17. do 21. srpnja 2019. godine.

Središnja tema Smotre je etnografsko i folklorno bogatstvo širokog prostora Gorskog kotara uz povijesne ceste Karolinu i Lujzijanu kojima se dolazi do Rijeke, te Hrvatskog primorja, Istre i Kvarnera. Time se u godini ususret proslave grada Rijeke, nositelja titule Europske prijestolnice kulture 2020., zagrebačka Smotra pridružuje tom programu. Okupit će se izvođači, udruge i ustanove koje svojom blizinom i kulturnom ponudom mogu doprinijeti vidljivosti tog područja u međunarodnim okvirima, a ponudom festivalskih priredbi i popratnih programa, izložbi, radionica, tribina, prikazati i manje poznata susretišta različitih kulturnih utjecaja i veza s urbanim središtima na koja su značajno utjecale povijesne ceste poput Karoline, Jozefine, Lujzijane i Rudolfine, kao spojnice između kontinentalne i jadranske Hrvatske.

Nastupit će folklorna društva i pojedinci koji reprezentiraju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva (ukupno četrdesetak skupina), uz petnaest ansambala i pojedinaca koji predstavljaju baštinu drugih naroda i kultura. Među izvođačima će biti i sudionici koncerta pučkog pjevanja marijanskih pjesama u crkvi sv. Katarine.

Glavni festivalski program traje pet dana (od 17. do 21. 7. 2019.) i čine ga scenske priredbe na dvije glavne pozornice – na Gradecu i na Trgu bana Jelačića, plesne radionice, pučke kazališne predstave, koncert etnoglazbe „Ethno Croatia – Ethno na putu“ Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i koncert hrvatskih hodočasničkih i marijanskih pjesama u crkvi sv. Katarine. Svečana priredba uz televizijski prijenos održat se u petak, 19. srpnja 2019. na Sceni Gradec, s početkom u 21.00 sat. Na Gradecu će se održati programi i iduća dva dana. Na toj će pozornici kao i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u centru grada skupine nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima od srijede do nedjelje (17. – 21. 7. 2019.).

Osim na glavnim pozornicama na Gradecu i Trgu bana Josipa Jelačića, programi će se održati na ulicama i trgovima u užem središtu grada Zagreba i u Novom Zagrebu – na Europskom trgu, Trgu Nikole Šubića Zrinskog, u Tkalčićevoj i Gajevoj ulici, te na platou Mamutice u Travnom. Popratne izložbe, tribine, radionice i koncerti ususret i za vrijeme festivalskih priredbi, održat će se u Galeriji Klovićevi dvori, Etno Art galeriji, Kulturnom centru Travno, Zagrebačkom plesnom centru, Atriju Galerije Klovićevi dvori, Zagrebačkoj katedrali, crkvi sv. Katarine, crkvi sv. Antuna Padovanskog, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Vintage Industrial Baru, u Enzita Kitchen Studiju na Zagrebačkom velesajmu, na ljetnoj pozornici na jezeru Bundek, te na vanjskim pozornicama u okolici Zagreba – Dvorcu Erdödy u Kerestincu, u Vrbovcu, Zaprešiću te u Beltincima, Slovenija.

Budući je jedan od glavnih ciljeva Smotre očuvanje kulturne baštine, u suradnji s Kulturno-informativnim centrom Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina u Galeriji Klovićevi dvori bit će postavljena izložba Nematerijalna kulturna baština Federacije Bosne i Hercegovine iz Karmela sv. Ilije, koja se ostvaruje uz podršku Ministarstva kulture Federacije Bosne i Hercegovine. Izložba će uz eksponate, multimedijalno, tekstom, fotografijom i video materijalom prezentirati dvanaest kulturnih elemenata upisanih na Preliminarne otvorene liste nematerijalnog kulturnog naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine. Eksponati su iz Etnografske zbirke Samostana – duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“, s Buškog jezera u okolici Tomislavgrada. Projekt istraživanja i prezentacije Preliminarne otvorene liste nematerijalnog kulturnog naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine, koju je izradilo Federalno ministarstvo kulture i sporta i potvrdila UNESCO-ova komisija u Bosni i Hercegovini, novo je polje djelovanja i angažmana udruge “Stećak” iz Tomislavgrada.

Prikaz izabranih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine dio je tradicijske kulture s kojom Federacija ima nakanu pripremati proces za stavljanje ovih fenomena na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu kulturne baštine čovječanstva. S tih polazišta cilj je projekta, uz izložene eksponate, multimedijalno prikazati odabrane kulturne elemente tekstom, fotografijom i video materijalom. Autor izložbe je o. Zvonko Martić, prior Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru. Otvorenje će biti u srijedu, 3. srpnja 2019. godine u 19.00 sati a izložba se može razgledati do 21. srpnja 2019. godine.

Također, u skladu s temom Smotre, Posudionica i radionica narodnih nošnji u Etno Art galeriji, Ulica baruna Trenka 1, priprema izložbu „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“. Na izložbi će biti prikazane nošnje iz regija kojima prolaze stare hrvatske ceste, te narodne nošnje koje su geografski blizu tim cestama – Karlovačkog Pokuplja, Gorskog kotara, Like, Hrvatskog primorja i Istre. Eksponati će biti iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji, Ansambla Lado, Zavičajnog muzeja Ozalj, Etnografskog muzeja Istre, Gradskog muzeja Karlovac, SKUD-a Ivan Goran Kovačić i privatnih zbirki. Autorice su etnologinje Bojana Poljaković Popović, Ivana Mihajlic i Lucija Halužan. Izložba se otvara 5. 7. 2019. i ostaje otvorena do 21. 7. 2019.

Vidljivi i nevidljivi Gorani uz Lujzijansku cestu tema su tribine u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, koju u programu ususret Smotri (4. 7. 2019.), vode suradnice iz Instituta za antropologiju, uz dijalektologinje iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU te s Filozofskog fakulteta, koje će prilozima o goranskim govorima publici Smotre približiti i pučki igrokaz Severinsko ofiranje u Atriju Galerije Klovićevi dvori (17. 7. 2019.). Ususret Smotri u Atriju Galerije Klovićevi dvori održat će se i tri koncerta: Habanere: pjesme odlaska i povratka (9. 7. 2019.) muzikologinje Ivane Hauzer uz ansambl; Spoj jazza i istarske tradicije (14. 7. 2019.) Transhistria Ensemble Tamare Obrovac uz gosta Darija Marušića; te Sevdalinka, koncert Damira Imamovića (BiH). Posljednji koncert u neposrednoj je vezi s izložbom u Galeriji Klovićevi dvori, a s Damirom Imamovićem, koji je treća generacija umjetnika, dan prije koncerta (15. 7. 2019.) u Vintage Industrial Baru, razgovor o toj osobitoj umjetnosti vodit će Ante Batinović.

Nastavljamo uspješnu suradnju s Ljetnom pozornicom na Bundeku gdje će u utorak, 16. 7. 2019. cjelovečernji koncert izvesti gosti iz Kine – Ensemble „Choor“ iz Pekinga, sastav profesionalnih glazbenika Mongola s glazbom mongolskih stepa.

Dio programa 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb je i Folklorna šetnica – Street Folk Art. Uz pozornicu na Trgu bana Jelačića, ove godine u prijepodnevnim satima u obliku spontanih izvedbi, približavamo publici domaće i strane izvođače s tzv. pop up nastupima, uklapajući se tako u promidžbu grada kako je osmišljava Turistička zajednica Grada Zagreba. Folklorne skupine i ansambli koji će nastupati na Trgu bana Josipa Jelačića u terminu od 10.00-12.00 sati promovirat će Smotru te folklorne tradicije približiti građanima grada Zagreba i turistima na ulicama i trgovima u užem središtu grada Zagreba i u Novom Zagrebu – na Europskom trgu, Trgu Nikole Šubića Zrinskog, Tkalčićevoj (kod raskrižja Krvavog mosta i Skalinske ulice) i Gajevoj ulici (ugao Gajeve i Bogovićeve ulice), te na platou „Mamutice“ u Travnom.

Kao i prethodnih godina, blizak susret sudionika Smotre, građana i posjetitelja grada Zagreba ostvaruje se i u Zagrebačkoj katedrali na nedjeljnoj misi namijenjenoj sudionicima Smotre, koju će ove godine prenositi Hrvatski radio.

Osim na gradskim pozornicama, skupine će nastupati izvan grada Zagreba – u dvorcu Erdödy u Kerestincu (Sveta Nedelja) te na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću, kao i na Međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji, s kojim Međunarodna smotra folklora Zagreb ima višegodišnju uspješnu suradnju. U vrijeme Smotre planira se i sajam tradicijskih obrta i suvenira na Trgu bana Jelačića.

Ovogodišnja Smotra predstavit će po prvi puta dva programa koji su rezultat projekta „Muzej u loncu” Gradskog muzeja Požega, kojim se predstavljaju rezultati etnoloških istraživanja tradicijske prehrane Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema. U suorganizaciji Enzita Kitchen Studija, Gradskog muzeja Požega i Smotre održat će se praktična radionica Tradicijski Finger Food (11. 7. 2019.), te promocija projekta prehrane Muzej u loncu (16. 7. 2019.).

Programe Smotre suradnici pripremaju tijekom cijele godine obilazeći i radeći s domaćim skupinama, održavajući tako i kontinuitet odabranih tematskih programa, podupirući nositelje u očuvanju baštine pa i provedbe UNESCO-ove Konvencije (2003.) na nacionalnoj razini. Na ovogodišnjoj smotri tako će se npr. nakon dužeg vremena predstaviti Trogirska kvadrilja koja je nedavno upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao i Puhački orkestar Fužine koji ove godine proslavlja visoki jubilej od 170 godina postojanja.

Na dosadašnjim iskustvima planira se organizacija priredaba i tribina i u jesenskim terminima, u kojima bi se javno prikazao stručni rad na kojem se temelje uspješni nastupi sudionika te pripremaju sudionici za iduće Smotre.

Program Smotre se ostvaruje u suradnji s etnolozima i folkloristima, suradnicima iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Instituta za antropologiju i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Filozofskog fakulteta, Galerijom Klovićevi dvori, s Gornjogradskom gimnazijom, Zagrebačkim plesnim centrom, Gradskim muzejom Požega i Enzita Kitchen Studijom, brojnim suradnicima na terenu, kao i s veleposlanstvima gostujućih ansambala iz inozemstva.

Na 53. Međunarodnoj smotri folklora Zagreb sudjeluje ukupno šezdeset skupina/ansambala ili pojedinaca – 39 iz Republike Hrvatske, 5 hrvatskih folklornih skupina iz drugih zemalja, te 16 inozemnih folklornih ansambala i umjetnika. Tijekom pet festivalskih dana u Zagrebu će nastupiti više od tisuću izvođača iz Republike Hrvatske i devetnaest zemalja svijeta. Na Smotri će biti izvedeno ukupno 48 različitih programa (od toga 12 u pretprogramima), u kojima će sudjelovati više od 1000 sudionika i suradnika.

 

Dr. sc. Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj

SUDIONICI 53. MSF

Sudionici iz Hrvatske

Barban, KUD „Barban“, Istarska županija
Bogdanovci, KUD „Seljačka sloga“, Bogdanovci, Vukovarsko-srijemska županija
Bosiljevo, KUD „Frankopan“, Bosiljevo, Karlovačka županija
Fužine, Puhački orkestar Fužine, Primorsko-goranska županija
Galižana/Gallesano, Zajednica Talijana „Armando Capolicchio“ – Galižana /
Comunità degli Italiani „Armando Capolicchio“ – Gallesano, Istarska županija
Gornji Desinec, KUD „Desinec“, Zagrebačka županija
Jelenje, KUD „Zvir“ Jelenje, Primorsko-goranska županija
Nedelišće, KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Međimurska županija
Novi Vinodolski, KUD „Ilija Dorčić“, Primorsko-goranska županija
Osojnik, KUD „Sv. Juraj“, Dubrovačko-neretvanska županija
Poljica (otok Krk), FD „Poljica“, Primorsko-goranska županija
Ravna Gora, HKD „Gora“ Ravnogorski tamburaši, Primorsko-goranska županija
Rečica, KUD „Rečica“, Karlovačka županija
Strizivojna, KUD „Šokadija“, Osječko-baranjska županija
Sveti Ivan Zelina, HPD „Zelina“, Zagrebačka županija
Tounj, KUD „Tounjčica“, Karlovačka županija
Trogir, KUD „Kvadrilja“, Splitsko-dalmatinska županija
Viškovo, Halubajski zvončari, Primorsko-goranska županija
Zadobarje, KUD „Sv. Antun“ Zadobarje, Karlovačka županija
Zagorje Ogulinsko, KUD „Sv. Juraj“ Zagorje Ogulinsko, Karlovačka županija
Zagreb – Čučerje, HKPD „Bosiljak“, Grad Zagreb
Orlec (otok Cres), Mario Mužić, Primorsko-goranska županija
Poljica (otok Krk), FD „Poljica“, sopci Edi Milohnić i Luka Brozić, Primorsko-goranska županija
Galižana/Gallesano, Zajednica Talijana „Armando Capolicchio“ – Galižana /
Comunità degli Italiani „Armando Capolicchio“ – Gallesano, Istarska županija
Rab i Lopar (otok Rab), Anđelo Brna i Bruno Škarić, Rab i KUD „San Marino“ Lopar, Primorsko-goranska županija
Barban, KUD „Barban“, Istarska županija
Delnice, Delnički muzikantiPrimorsko-goranska županija
Sovinjak, Sovinjski gunjci, Istarska županija
Jelenje, KUD „Zvir“ Jelenje, Grobnički sopci, Primorsko-goranska županija

Crvkveni pučki pjevači

Grad Zagreb, Folklorni ansambl Studentskog kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“,
Grad Zagreb, Remete, Mješoviti pjevački župni zbor „Pharmcopea celestis“
Baranjsko Petrovo Selo, Ženska pjevačka skupina Župne crkve svetog Lovre, Osječko-baranjska županija
Donja Lomnica, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Nova zora“, Zagrebačka županija
Dugo Selo, Ženska pjevačka skupina Župe sv. Marka, Plehan (Bosanska Posavina), Zagrebačka županija
Kupljenovo, KUD “Kupljenovo“, Zagrebačka županija
Posavski Bregi, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Ogranak Seljačke sloge“ Posavski Bregi, Zagrebačka županija
Sinj, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, Splitsko-dalmatinska županija

Pučko kazalište

Severin na Kupi, KUD „Frankopan“ Severin na Kupi – dramska skupina,
Primorsko-goranska županija
Slunj, Dramska skupina „Babe“, Karlovačka županija

Hrvati izvan Hrvatske

Bosna i Hercegovina, Podmilačje, Folklorna skupina „Prijatelji“
Kanada, Oakville, Župna folklorna skupina „Prelo“
Mađarska, Kópháza/Koljnof, Folklorna grupa Koljnof
Slovačka, Devinska Nova Ves/Devinsko Novo Selo, Folklorna grupa „Črip“
Vojvodina, Srbija, Tavankut, HKPD „Matija Gubec“ Tavankut

Sudionici iz inozemsva

Bolivija, Ximena Banegas – plesna radionica
Bugarska, Group for authentic folklore „Diado Dragoi“, Dragoevo
Brazil, Bruna Piccazio – plesna radionica
Egipat, Marsa Matrouh Troupe for Folkloric Arts, Matruh
Ekvador, Estefania Solórzano – plesna radionica
Grčka, Lyceym club of Greek women, Solun / Thessaloniki
Italija, Centro culturale Terrazzani, Trabia (Sicilija)
Iran, Mirza Abdollah Ensemble, Teheran
Kina, Ensemble „Choor“, Peking
Latvija, Aizkraukles pagasta deju kolektīvs „Pēda“, Aizkraukle
Litva, Jorė, Vilnius
Poljska, Zespól pieśni i tańca „Strzecha“ im. Joli Rymszy, Racibórz