54. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA ZAGREB

15.-19. srpnja 2020.

Ove godine program Smotre prikazuje Stoljeće Seljačke sloge. Prvotno planirano izdanje s temom Tradicijska baština između Srednje Europe i Mediterana – tragovima Austro-Ugarske odlučili smo prolongirati za iduću godinu, zbog prilagodbe uvjetima nastalim pandemijom virusa COVID-19 te nakon otkazivanja ansambala iz inozemstva koji nisu mogli doputovati. Tema o stotinu godina djelovanja Seljačke sloge trebala bi pokazati izvore i kontinuitet svih današnjih folklornih nastupa i smotri, osobito Međunarodne smotre folklora u Zagrebu. Ona je i osnovana na temeljima smotri seljačke kulture koje su se u glavnom hrvatskom gradu organizirale između dvaju svjetskih ratova. Međunarodnost se ovaj put utoliko ne ogleda u broju inozemnih izvođača, nego u raznolikosti programa i prikazu kultura iz raznih krajeva svijeta koje mogu ponuditi domaći izvođači ili stranci koji Hrvatsku doživljavaju kao svoju drugu domovinu. Ovogodišnju Smotru zato karakterizira nešto više vokalno-instrumentalnih programa s manjim brojem izvođača na pozornici, s plesom na mjestima na kojima nam to epidemiološka situacija omogućuje uz poštovanje sigurnosnih mjera. Poznato je da je prva Seljačka sloga osnovana u turopoljskom selu Buševec 1920. godine, a da se nakon organiziranja središnjice u Zagrebu, u sklopu djelovanja Hrvatske seljačke stranke i braće Radić, diljem Hrvatske osnivaju ogranci Sloge. Od sredine dvadesetih godina 20. stoljeća organizirale su se kotarske i regionalne smotre seljačke kulture, a vrhunac tih smotri bila su Smotre seljačke kulture u Zagrebu. Novi val smotri održava se od 1935., koje nadalje, kao i
dotad, ovise o političkim, ratnim i društvenim uvjetima. Nakon osnivanja gradskih folklornih ansambala u socijalističkoj Jugoslaviji potkraj četrdesetih i pedesetih godina 20. Stoljeća, neki su ogranci Seljačke sloge svojem starom nazivu dodali oznaku kulturno-umjetničkog društva, ali su i dalje bili slogaši.

U Zagrebu se 1966. osniva Međunarodna smotra folklora, a njezin pokretač i osnivač u sklopu organizacije Arto je Petar Mihanović. Ova je godina, 2020., ujedno stota obljetnica rođenja Petra Mihanovića, kojem je uz Seljačku slogu u programu posvećena i jedna od javnih tribina. U uvjetima opreza od moguće zaraze, Smotra se najavljuje prikazivanjem etnografskih filmova u otvorenom kinu Ljetne pozornice Tuškanac (9. i 10. lipnja). U suradnji s Etnografskim muzejom Istre – Museo etnografico dell’Istria iz Pazina i Festivalom etnografskog filma prikazat će se dva inozemna filma (iz Nepala i Rumunjske), kao i osobito vrijedni povijesni filmovi Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” iz Hrvatske kinoteke Hrvatskoga državnog arhiva. Ti su filmovi neobično aktualni jer pokazuju kako su odlična rješenja suvremenih epidemioloških službi rezultat izvrsno postavljene organizacije javnoga zdravstva prema zamislima i djelovanju akademika Andrije Štampara.

Zajedno s pokretom opismenjavanja i školovanja hrvatskoga seljaštva, uz Seljačku slogu kao prosvjetnu i dobrotvornu, a ne samo kulturnu udrugu, s dobro postavljenim Seljačkim sveučilištem, Andrija Štampar je u zdravstvenom prosvjećivanju oblikovao jasne stavove i postavke socijalne medicine ne samo u hrvatskim okvirima nego i angažiranim sudjelovanjem u osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije. Toj temi posvećena je javna tribina Smotre (9. srpnja), koja će se, kao i ona o stoljeću Seljačke sloge (14. srpnja), održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. I ovogodišnji program održava se na glavnoj otvorenoj pozornici Smotre, na platou Gradec. Na svečanoj priredbi u četvrtak, 16. srpnja nastupaju solisti i manje skupine svirača na tradicijskim instrumentima te pjevači, uz pojedince ili parove plesača. Tradicijski svirači, često solisti, ali i manji sastavi, oduvijek su glavni sudionici i pokretači zabave; u kajkavskim krajevima zato se često nazivaju veselnikima. Svečana priredba prikazat će bogatstvo solističkih tradicijskih instrumenata, uz izvedbe manjih sastava koje će pratiti pjevanje i poneki ples. Svečanim programom najavljuje se iduća večer ogranaka Seljačke sloge, kulturnih društava koja su u nazivu zadržala ime Sloge i naslijedila njezino djelovanje. Tematski se program trebao protezati tijekom još jedne večeri s dvostrukim brojem skupina, pa i onima koja prema nazivu više nisu ogranci Sloge, ali su nastavili biti središte okupljanja sela u kulturnom, prosvjetnom i dobrotvornom smislu ili su na tim tradicijama osnovani nakon Drugoga svjetskog rata. Zbog novih žarišta oboljenja i opasnosti od širenja zaraze, morali smo Smotru prilagoditi i program skratiti. Stoga smo zahvalni svim sudionicima koji ove godine podnose teret jednodnevnog boravka u Zagrebu, bez uobičajenog noćenja u Studenskom domu Stjepan Radić. Ni uvriježene plesne radionice za publiku iznimno ove godine nećemo održati radi sigurnosti izvođača i publike od zaraze. U programima ususret Smotri u atriju Galerije Klovićevi dvori održat će se koncerti portugalskog fada Jelene Radan uz gitarističku pratnju Portugalca s hrvatskom adresom Pedra Abreua, afro-karipske plesne glazbe zagrebačkog sastava Cubismo, koji uz hrvatske članove ima i one iz Venezuele i s Kube koji žive u našoj zemlji. Ritam irske glazbe i plesa donijet će nam također zagrebački plesni sastav Emerald Steps uz glazbenu pratnju Drowsy Lizards, a brazilske ritmove izvest će Bossa banda. U suradnji s Veleposlanstvom Indonezije nastupit će Ansambl gamelana „Jaman Suara“ na čelu s Julijom Novosel i izvođačima iz Hrvatske.

Tradicijsku glazbu s potpisom izvest će Zrinka Posavec uz pratnju instrumentalista. Vokalno-instrumentalnim programom ususret Smotri u atriju Klovićevih dvora nastupit će i Ansambl LADO, čiji ćemo prigodni film o 70. obljetnici projicirati u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Program Smotre završit će nastupom Lado Elektro. Čuvari baštine – muzeji, KUD-ovi i pojedinci naslov je izložbe Slavice Moslavac iz Muzeja Moslavine Kutina, koja od početka srpnja u Tehničkome muzeju odlično dokumentira i dopunjava sliku stoljeća Seljačke sloge u kojem su upravo sami nositelji te kulture, uz stručne ustanove poput muzeja, glavni „čuvari“ i prenositelji baštine na mlađe naraštaje. Predstavom Svoga tela gospodar koju će članovi Pučkog kazališta Ogranka Seljačke sloge Buševec prikazati u atriju Galerije Klovićevih dvora u srijedu, 8. srpnja, proslavit će ujedno i stotu obljetnicu postojanja i djelovanja Seljačke sloge. U nedjelju, 19. srpnja, koncertom marijanskih hodočasničkih pjesama ženska pjevačka skupina KUD-a Ogranak Seljačke sloge iz Posavskih Brega, muški pjevači KUD-a Seljačka sloga iz Grede Sunjske i ženska pjevačka skupina KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice slavit će Majku Božju od Kamenitih vrata u tom posvećenom prostoru zagovaratelja i štovatelja gradske zaštitnice. U vrijeme smotre na Trgu bana Josipa Jelačića organizirat će se, kao i prethodnih godina, Sajam tradicijskih obrta i suvenira. Programi Smotre ove godine održavaju se na Ljetnoj pozornici Kina Tuškanac, na glavnoj pozornici Smotre na Gradecu, u atriju Galerije Klovićevi dvori, na Trgu bana Jelačića, u Sv. Nedelji (uz jezerce Kipišće), u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti te u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Uz praćenje HRT-a, priredbe Smotre snimat će se i moći pratiti u live streamingu.

Dr. sc. Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj

SUDIONICI 54. MSF

Sudionici iz Hrvatske

Baranjsko Petrovo Selo, KUD „Seljačka sloga“
Buševec, Ogranak seljačke sloge Buševec
Delnice, Delnički muzikanti
Donja Lomnica, KUD „Nova zora“
Donji Andrijevci, KUD „Tomislav“
Drenovci, KUD „Ogranak Seljačke sloge“
Greda Sunjska, KUD „Seljačka sloga“
Jelenje, KUD „Zvir“
Kršan, KUD “Ivan Fonović Zlatela”
Kuterevo
, KUD „Dangubice“
Lastovo, otok Lastovo „Lastovski poklad“
Osojnik, KUD „Sveti Juraj Osojnik“
Posavski Bregi, KUD „Ogranak Seljačke sloge“
Rečica, KUD „Rečica“
Salinovec, KUD „Salinovec“
Sikirevci, KUD „Sloga“
Slavonija, Srijem i Baranja, Orkestar „Mišina“
Šemovci, Tomislav Zvonar
Zagreb, Ante i Mijat Galić
Zagreb, Veleposlanstvo Republike Indonezije, Ansambl gamelana Jaman Suara

Crvkveni pučki pjevači

Donja Lomnica, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Nova zora“
Greda Sunjska, Muška pjevačka skupina KUD-a “Seljačka sloga”
Posavski Bregi, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Ogranak Seljačke sloge“ Posavski Bregi

Pučko kazalište

Buševec, Ogranak seljačke sloge Buševec

Izvođači koncerata

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado
Bossa Banda
Cubismo
Emerald Steps & Drowsy Lizards
Jelena Radan i Pedro Abreu
Zrinka Posavec i band

Sudionici iz inozemsva

Zbog epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj te okolnim zemljama, na 54. Međunarodnoj smotri folklora Zagreb nije bilo inozemnih sudionika.