55. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA ZAGREB

29.-31. srpnja 2021.

Tema 55. Međunarodne smotre folklora u okolnostima pandemije jestNematerijalna kultura kao živa baština. Planiranu temu Tradicijska baština između Srednje Europe i Mediterana – tragovima Austro-Ugarske prolongirali smo za vrijeme u kojem će biti moguće ostvariti predviđeni program s ansamblima iz inozemstva. Veći dio programa i ove će godine izvoditi pojedinci i manji sastavi te odabrane folklorne skupine. Festivalskome programu koncerata u srpnju u atriju Galerije Klovićevi dvori i na pozornici Gradec prethodit će prigodni okrugli stolovi, predstavljanje knjige, projekcije etnografskih filmova i izložbe koji promiču folklornu umjetnost i vrijednosti. S manje inozemnih izvođača, ali s nastojanjem da u programu budu zastupljene različite kulture, upravo tema nematerijalne kulture koja je prepoznata kao baština vrijedna javnoga isticanja, registracije, istraživanja, obnove te predstavljanja u javnosti, na 55. Smotri prikazat će se glazbene i plesne izvedbe, kao i ljepote i bogatstvo nošnji i umijeća rukotvorstva. Međunarodnost programa zastupljena je i u projekcijama etnografskih filmova kojima ove godine predstavljamo filmski festival Đakovački rezovi koji se sustavno razvija više desetljeća. Također, u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Kulturnom centru Travno bit će postavljena izložba Tragom turskih nomada te prikazan dokumentarni film Kraljica Lear, a etnografskom izložbom nošnji Skriveno blago Makedonije – ljepota koja ne poznaje granice u galeriji Tehničkoga muzeja Nikola Tesla, iz fundusa Dubrovačkih muzeja koje je prikupila Jelka Miš, također će se istaknuti važnost bogatstva u raznolikosti i umijeća tradicijskoga stvaralaštva u međunarodnom i međukulturnom kontekstu.

Uz izložbu fotografija u Kulturno-informativnom centru u suradnji s Folklornim ansamblom Linđo iz Dubrovnika, s urednikom publikacije organizirano je i predstavljanje monografije o kolu, poskočici – linđu Dubrovačkoga primorja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, gdje će se održati i okrugli stol o nematerijalnoj kulturnoj baštini i implementaciji UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine. Srpanjski program Smotre počinje u nedjelju 4. srpnja 2021. u konkatedralnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda gdje će se održati koncert tradicijskog pučkog pjevanja grkokatolika u Hrvatskoj pod nazivom Tebe pojem, Gospodi s raznolikim nasljeđem vokalne tradicije liturgije Križevačke eparhije te Ukrajinaca iz Lipovljana. Na temelju dosadašnjih iskustava Smotri ususret, u atriju Galerije Klovićevi dvori organizirat će se tijekom srpnja koncerti etnoglazbe kojima će biti zastupljena sva tri hrvatska govorna idioma. Osim koncerta etno glazbe u izvedbi Nina Kraljić Trija, nastupit će istarska skupina Veja i bednjanski sastav Kavaliri. Suvremenu instrumentalnu interpretaciju tradicijske glazbe ponudit će duo Hojsak & Novosel koncertom Traditional Songbook. Kajkavskom preradom predstave Biti ili ne biti, predstavit će se Kazališna scena Kalmana Mesarića iz Preloga. I Ansambl LADO nastupit će s instrumentalno-vokalnim programom u atriju Galerije Klovićevi dvori. U programu svečane priredbe (četvrtak, 29. srpnja 2021.) na sceni Gradec prikazat će se nematerijalna kulturna dobra upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao i neka s UNESCO-ova popisa reprezentativne baštine čovječanstva. Pratit ćemo nastupe slavonskih kraljica – ljelja, lički ojkan i kolo s tamburicom kuterevkom, glazbeni sastav gunjaca iz Pazina, međimurske popevke i kola, mornarski bal s otoka Murtera, gangu iz Hercegovine, slavonska šetana kola, gajde i bećarac, kolo poskočicu linđo Dubrovačkoga primorja, rovinjsku bitinadu i dide s Kamešnice.

Tijekom iduća dva dana (30. i 31. srpnja 2021.) na Gradecu će se izvoditi program starogradskih pjesama i budnica uz svirku na tamburama farkašicama, a vidjet ćemo i komletinačke filipovčice, ojkanje i kola Dalmatinske zagore te kola zapadne Slavonije i Moslavine. Na platou Gradec organizirat će se predstavljanje umijeća izrade veza pukan’ce iz Čuntića na Banovini, ogrica iz Jezera s otoka Murtera, pletenja jalbe iz Trga kod Ozlja, baranjskoga veza te tradicijskog nakita iz Bistre. Ako okolnosti pandemije to dopuste, na Smotri se očekuje gostovanje manjih skupina izvođača iz Češke i Makedonije. Program na Gradecu završit će koncertom reggae glazbe poznatog zagrebačkog sastava Brain Holidays koji je albumom Jamaican Connection proslavio dvadeset godina svojega glazbovanja.

Dr. sc. Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj

SUDIONICI 55. MSF

Sudionici iz Hrvatske

Babina Greda, “Šokadija Babina Greda”, Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine, Muška pjevačka skupina Babogredci, Brodsko-posavska županija
Donja Dubrava, KUD „Seljačka sloga Donja Dubrava“, Međimurska županija
Gljev, Karnevalska udruga „Didi s Kamešnice“, Splitsko-dalmatinska županija
Gorjani, KUD „Gorjanac“, Osječko-baranjska županija
Gornja Jelenska, KUD „Jelenčanka“, Sisačko-moslavačka županija
Jezera, otok Murter, KUD „Koledišće“, Šibensko-kninska županija
Komletinci, KUD „Filipovčice“, Vukovarsko-srijemska županija
Markuševec, HKUD „Prigorec“, Grad Zagreb
Mirlović Zagora, KUU „Zvona Zagore“, Šibensko-kninska županija
Novi Perkovci, KUD „Perkovčani“, Osječko-baranjska županija
Nuštar, HSKPD „Seljačka sloga“, Vukovarsko-srijemska županija
Osojnik, KUD „Sv. Juraj Osojnik“, Dubrovačko-neretvanska županija
Pazin, Folklorno društvo „Pazin“, Istarska županija
Rokovci i Andrijaševci, KUD „Slavko Janković“, Vukovarsko-srijemska županija
Rovinj, Comunita degli Italiani / Zajednica Talijana Pino Budicin, Società artistico-culturale / Kulturno-umjetničko društvo “Marco Garbin”, Istarska županija
Semeljci, KUD „Lipa“, Osječko-baranjska županija
Široka Kula, HKUD „Široka Kula“, Ličko-senjska županija
Vrbje, KUD „Vrbje“, Brodsko-posavska županija

Hrvati izvan Hrvatske

Bosna i Hercegovina, Mostar, HKUD „Goranci“, Goranci

Pučko kazalište

Prelog, Kazališna scena Kalmana Mesarića

Sudionici iz inozemstva

Češka Republika, Studénka, Tamburašský soubor „Brač“
Sjeverna Makedonija, Istibanja, Folklorni ansambl „Kitka“

Sudionici programa Farkašijada

Češka Republika, Studénka, Tamburašský soubor “Brač”
Nova Rača, KUU „Ivan vitez Trnski“, Bjelovarsko-bilogorska županija
Ogulin, KUD „Klek“, Karlovačka županija
Zagreb, Rizničari tamburaške baštine, Grad Zagreb

Sudionici koncerta grkokatoličkog pučkog pjevanja Tebe pojem, Gospodi

Križevci, Pjevači križevačke katedrale Presvete Trojice, Križevačka eparhija, Koprivničko-križevačka županija
Lipovljani, Zbor Župe Bezgrešnog začeća sv. Ane / KPD Ukrajinaca „Karpati“, Sisačko-moslavačka županija
Zagreb, Ćirilo-Metodov kor, Grad Zagreb

Predstavljanje umijeća upisanih i registar kulturnih dobara Republike Hrvtaske

Baranjsko Petrovo Selo, Pavo Franjin, Osječko-baranjska županija
Bistra, Ekomuzej Bistra i KUD „Bistra“, Zagrebačka županija
Gajić, Eva Balatinac i Eva Kostolić, Osječko-baranjska županija
Hrvatski Čuntić, KUD „Čuntićanka“ i Veronika Filipec, Sisačko-moslavačka županija
Jezera, KUD „Koledišće“, Šibensko-kninska županija
Ozalj, KUD „Ključ“, Karlovačka županija
Topolje, Jela Bokšić Nikolić, Osječko-baranjska županija