KONCERTI, NOVOSTI, OBJAVE

“Hajdmo, hajdmo sve k Betlemu” – koncert tradicijskih adventskih i božićnih napjeva Hrvatske

U nedjelju. 19. prosinca 2021. godine folklorni ansambl SKUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba održao je koncert tradicijskih adventskih i božićnih napjeva Hrvatske pod nazivom “Hajdmo, hajdmo sve k Betlemu”. Koncert je organiziran u sklopu 55. Međunarodne smotre folklora Zagreb, a izveden je u crkvi sv. Lovre u Petrinji. Oblikovanje programa izvršio je Tomislav Habulin.

Iz programa: “Adventski i božićni običaji u Hrvatskoj nastali su pod snažnim utjecajem srednjoeuropske kulture i baštine čijem je krugu oduvijek pripadala. Vrijeme adventa ili hrvatski zvanog, došašća obično započinje nedjeljom između 27. studenog i 3. prosinca, a završava na Badnjak 24. prosinca. U Hrvatskoj je još početkom 19. stoljeća prihvaćeno slavljenje misa zornica po uzoru na srednjoeuropske zemlje Češku, poljsku i Austriju koje su još u 16. stoljeću, nakon Tridentskog koncila, prve uvele slavljenje misa zornica.

Važnu ulogu u pripravi za Božić kroz vrijeme adventa imaju tradicijski adventski napjevi. U vrhu popularnosti do današnjih dana ostala je adventska pjesma “Visom leteć ptice male” zbog svoje jednostavnosti i lakoće izvođenja. Uz nju svakako jedna od izuzetno popularnih pjesama je “Padaj s neba roso sveta”, skladba Josipa Vallingera, svećenika Đakovačko – Srijemske biskupije nastala  u 19. stoljeću koja u svom glazbenom  i tekstualnom sadržaju odiše tradicijskim glazbenim izričajem panonske ravnice. Svaka zornica danas, a i nekada u prošlosti, obično završava napjevom “zdravo budi Marijo”. Taj napjev preuzet je od naših zapadnih susjeda Nijemaca zabilježen pod nazivom “Ave Maria Klare”. Cijeli je advent zapravo jedna velika priprava koja svoj vrhunac doseže na Badnjak, dan uoči Božića.

Autor teksta: Tomislav Habulin

 

 

PROGRAM:

1. Visom leteć ptice male, Pjesmarica Kumpf Glazbena obrada: Tomislav Habulin
2. Padaj s neba roso sveta, Josip Vallinger Glazbena obrada: Tomislav Habulin i Mario Pleše
3. Poslan bi anđel Gabrijel, Cithara octochorda, 1701. Glazbena obrada: Tomislav Habulin i Mario Pleše
4. Zdravo budi Marijo, Kindlein, V. Kolander Glazbena obrada: Tomislav Habulin i Mario Pleše
5. Marija se mati trudi, Kupljenovo Glazbena obrada: Tomislav Habulin
6. Prva je vura te noći, Posavski Bregi Glazbena obrada: Tomislav Habulin i Goran Hlebec
7. Hajdmo, hajdno sve k betlemu, Resnik kod Zagreba Glazbena obrada: Tomislav Habulin
8. U se vrijeme godišta, Ravna Gora Glazbena obrada: Tomislav Habulin
9. Radujte se narodi, M. Jajić Glazbena obrada: Tomislav Habulin i Goran Hlebec
10. Narodil nam se, Cithara octochorda, 1701. Glazbena obrada: Tomislav Habulin i Domagoj Pavić