IZLOŽBE, NAJAVE, NOVOSTI

Izložba “Moreška i kumpanije – plesovi s mačevima na otoku Korčuli”

Na Trgu bana Josipa Jelačića bit će postavljena izložba Moreška i kumpanija – plesovi s mačevima na otoku Korčuli. Na Trgu će se izložba moći pogledati od 24. lipnja do 3. srpnja, a nakon toga od 7. do 24. srpnj a u Etnografskom muzeju. Autorice izložbe su Sani Sardelić idr. sc. Elsie Ivancich Dunin.

Mobilna izložba o  plesovima s mačevima na otoku Korčuli, moreški i kumpaniji,  temelji se na višegodišnjim arhivskim i terenskim istraživanjima nematerijalne baštine. Provodi ih Gradski muzej Korčula na poticaj prof. em. Elsie Ivancich Dunin, kojoj su, kao svjetski značajnoj etnokoreologinji, otok Korčula i njegova nematerijalna blaga, trajna inspiracija. Realizacija ove izložbe rezultat je suradnje s Turističkom zajednicom Grada Korčule.

Moreška i kumpanije su upisane u Registar zaštićenih  kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nedjeljive su od identiteta stanovnika grada i svih naselja na otoku Korčuli koja ih baštine dugi niz stoljeća. Moreška, živa slika grada Korčule, te kumpanije, povijesne zaštitnice starih otočkih naselja, omogućuju nam specifičan pogled iz sadašnjosti u prošlost putem brojnih fotografija i zapisa, a posebno kroz žive izvedbe koje kroz hod vremena prenose vještinu plesnih pokreta s mačevima.

Znanje, vještina i ljubav prema plesu generacijski se prenosi unutar slojevitog i dinamičnog odnosa starijih i mlađih, pojedinca i zajednice. Izvedbe su dio tradicijskih običaja štovanja nebeskih zaštitnika i zaštitnica. Suvremenost, unatoč brojnim promjenama koje je unijela u živote otočana, očuvala je, pa i osnažila značenja utkana u plesove s mačevima, kao nositelje identiteta. Festival viteških igara potvrdio je i učvrstio ulogu plesova s mačevima kao jedinstvene baštine otoka Korčule.

Izložbom se želio predstaviti slijed današnjih izvedbi koje svoje uporište crpe na, iako nematerijalnima, ipak  čvrstim temeljima znanja, iskustva i osjećaja za mjeru i snagu tijela potrebnu za svaki udarac mačevima u ujednačenom ritmu plesne skupine. Ipak, ne postoje riječi, dokumenti niti fotografija ili video zapis koji mogu nadomjestiti živu izvedbu.