KONCERTI

Koncert Etno na putu

19. srpanj 2023., dvorana KUC-a Travno, Božidara Magovca 17, Zagreb

Radi vremenskih nepogoda koje su u srpnju zadesile grad Zagreb, dobar dio programa ovogodišnje Međunarodne smotre folklora Zagreb prebačen je iz otvorenih gradskih prostora u dvoranu Kulturnog centra Travno. Jedan od događanja je bio i koncert Hrvatske glazbene mladeži “Etno na putu”. Izvođače loše vrijeme nije pokolebalo te su održali dvosatni koncert na kojemu su se predstavili polaznici projekta “Ethno Croatia” kojeg vodi Hrvatska glazbena mladež (HGM). 

HGM je članica Međunarodne glazbene mladeži (Jeunesses Musicales International, JMI), u kojem o tradicijskoj glazbi mladi ljudi uče jedni od drugih i uz pomoć mentora produbljuju saznanja o vlastitoj tradicijskoj glazbenoj kulturi, ali i o nasljeđu drugih kultura čiji baštinici sudjeluju u tom međunarodnom kampu. Učenjem o glazbenim tradicijama drugih, mladi uče o jednakosti, toleranciji i demokraciji. 

Projekt “Ethno Croatia” je od 12. do 22. 7. 2023. u Međunarodnom kulturnom centru HGM-a, u prekrasnom istarskom gradiću Grožnjanu, svjetskom mjestu susreta Glazbene mladeži, okupio mlade glazbenike iz cijeloga svijeta koji su se družili i jedni od drugih učili o glazbi iz zemalja iz kojih dolaze. Ethno Hrvatska 2023. s ponosom predstavlja ovogodišnje umjetničke voditelje, izvrsne i iskusne glazbenike koji su predavali polaznicima, pomagali im u učenju, aranžiranju i stvaranju glazbe. 

Lucija Maroević rođena je i djeluje u Zagrebu kao prevoditeljica, nastavnica, etnologinja, glazbenica i umjetnička voditeljica. Glazbom se bavi od vrtićke dobi, primarno pjevanjem. Od 2012. do 2019. godine studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te u sklopu studija Etnologije i kulturne antropologije otkriva koncept etnoglazbe kojim se aktivno bavi posljednjih pet godina. Na kampu Ethno Croatia 2022. sudjeluje kao projektna koordinatorica i komentorica. 57. Međunarodna smotra folklora Zagreb International Folklore Festival 19—23/07/2023 72 

Cristobal Araya rođen je u Viña del Maru, u Čileu. Studirao je povijest, društvene znanosti i obrazovanje na Sveučilištu u Valparaisu. U Njemačkoj živi od 2015. godine. Već 17 godina stječe iskustva u raznim stilovima glazbe, no usredotočuje se na tradicionalnu i folk glazbu. Doživljavao je glazbu iz različitih aspekata: izradom instrumenata od recikliranih materijala, sviranjem s velikim narodnim orkestrima i Big bendom (Big Band Universidad de Playa Ancha), snimanjem CD-ova, skladanjem kazališne glazbe, također kao session glazbenik i solo glazbenik, kao i podučavanjem saksofona i klarineta od 2014. godine.