KONCERTI, NAJAVE

Koncert glazbenog sastava Kavaliri, Bednja – Nujliepši kemauček svieto – srijeda, 7. 7. 2021. u 21.00 sat

Srijeda, 7. 7. 2021.

21.00 sat – Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Koncert Nujliepši kemauček svieto
Nastupa: Glazbeni sastav Kavaliri, Bednja

POVEZNICA ZA KUPNJU ULAZNICE

KAVALIRI, cimbulaško-violinski sastav iz Bednje izvrstan su primjer „nematerijalnog dobra koje živi“. Njihove melodije i stihovi, koje većini zvuče starinski, zapravo su produkt novog vremena. Autori pjesama, nerijetko sami članovi sastava, opjevali su teme kojima se oduvijek posvećuju stihovi: ljubav, rodni kraj, događaji iz svakodnevice nerijetko šaljive prirode, pa sve do društveno-političkih zbivanja. Sve je to izraženo bednjanskim govorom, poddijalektom središnjozagorskoga dijalekta koji je ujedno i jedan od najkompliciranijih i najnerazumljivijih kajkavskih govora zbog diftonga, glasovnih promjena i akcenata. Jedinstvenost toga lokalnog govora prepoznata je i 2007. godine uvrštena u Registar zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske. Iako ga govore samo stanovnici područja omeđenog Ivanšćicom, Strahinjšćicom, Maceljskom i Ravnom gorom, sastav Kavaliri vrhunski je promotor svoje baštine te zahvaljujući njima, taj je govor sada poznat diljem Hrvatske pa i izvan nje.

Sastav je nastao u Bednji u okviru KUD-a „Franjo Sert“. Prvi su put kao Kavaliri nastupili 1996, godine na Etno festivalu u Cvetlinu, na kojem su sljedeće godine pobijedili s pjesmom Baurico, koja je postala veliki hit. Tadašnju su postavu činili Tomislav Žirovec – cimbal, Srečko Plavec – bajs (kontrabas), Dominik Poljak i Danijel Češnjaj – violina te Damir Poljak – kontraviolina. U sastavu su od 1999. uz T. Žirovca i D. Češnjaja bili i Miljenko Bistrović na kontraviolini, Ivan Hranj na bajsu te Ivan Brezni na violini, a postava se i kasnije mijenjala pa su se Žirovcu, Češnjaju i Hranju pridružili Mladen Jagarinec (violina) i Danijel Dubovečak (kontraviolina) koji čine današnju postavu. Vrlo su zapaženi svih njihovi nastupi na regionalnim festivalima: Zagorski glazbeni festival Krijesnica, Festival tamburaško-violinske glazbe Pjesma i tambura, Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, Brodfest  te Festival kajkavskih popevki u Krapini. Snimili su pet samostalnih nosača zvuka Baurico (1998), Prelijepi moj kröj (2000), Pelnico (2003), Nujlijepši kemauček svieto (2007) i Šoušrot (2012), a šesti, izdan 2016. godine povodom dvadeset godina djelovanja presjek je hitova odnosno The Gratest Hits iliti po bednjanski sa nujbuolja pepievka. Za Porina su nominirani više puta, a osvojili su ih u suradnji s Kvartetom Gubec za najbolju folklornu pjesmu Pod brajde autora Rajka Suhodolčana (s albuma Gupci u Lisinskom 2012. godine, dok je album Šouštor 2014. godine proglašen najboljim albumom folklorne glazbe. Dobitnici su i Plakete općine Bednja za doprinos na području društvenih djelatnosti (2009 godine) jer su izvrsni njegovatelji lokalne tradicije, govorne i glazbene. To je posebno čujno kad nastupaju u postavi gudačeg sastava uz cimbal, u kojem glavnu ulogu imaju violine, kao vodeća i prateća, te uz bajs i ritam sekcija, dok cimbal nadograđuje harmonijsku sliku. Time stvaraju ozračje starog pa nerijetko njihove pjesme bivaju proglašene tradicijskima dok je prava istina da im je tradicijska glazba njihovoga kraja ishodište i inspiracija, ali su to redom novo skladana djela sa suvremenim tekstovima. Članovi sastava su svi multiinstrumentalisti i po potrebi se transformiraju u band odnosno zvuk kojeg publika traži, od mješovitih akustičnih glazbala (dodane tambure, harmonike) do elektrificiranog sastava koji izvodi vrlo šarolik repertoar. Vrsni glazbenici i zabavljači glazbu prakticiraju uz svoje svakodnevne poslove i obiteljski život, nastavljajući tradiciju glazbenika poluprofesionalaca koji su uz glazbu uvijek imali i neko (stalno) zanimanje.

Njihova srčanost i uvjerljivost su zarazni, a kao ambasadori glazbe i riječi rodnoga kraja nastupali su i na manifestaciji Tri Grgura koja povezuje Šibenik-Split i Varaždin te su kao predstavnici Varaždinske županije nastupili 2015. godine i na Splitskoj rivi. Svoju su baštinu i u nekoliko navrata predstavili i iseljenicima u Kanadi – 2009, 2010 i 2017. godine.

Dvadesetu su godišnjicu djelovanja 2016. godine proslavili na mjestu svog početka, u Cvetlinu. A slavlje dvadesetpete godišnjice djelovanja započinju nakon prošlogodišnjeg zatišja koncertom na 55. Međunarodnoj smotri folklora na kojem će izvesti sa nujboulja pepievka na bednjanskom te nekoliko dobro poznatih kajkavskih hitova inspiriranih tradicijom koji, iako autorske pjesme, danas žive kao tradicijska glazba.

Dr. sc. Irena Miholić

 

KAVALIRI:

Danijel Češnjaj – violina, vokal
Mladen Jagarinec – violina
Danijel Dubovečak – kontraviolina
Tomislav Žirovec – cimbal, harmonika
Ivan Hranj – bajs

POVEZNICA ZA KUPNJU ULAZNICE