KONCERTI

Koncert KUD-a “Ogranak seljačke sloge” Posavski Bregi u EMZ-u

U petak, 27. listopada 2023. u 20 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu održan je koncert ženske folklorne pjevačke skupine KUD-a “Ogranak seljačke sloge” Posavski Bregi.

Pjevačice su nastupile u nošnjama koje se nazivaju “zelenina” i rijetko ih se može vidjeti na nastupima. Tijekom koncerta održan je razgovor o posebnostima nošnji iz Posavskih Brega te o djelovanju samoga KUD-a i bogatoj kolekciji nosača zvuka koje su izdali tijekom godina te tako osigurali dio svoje glazbene baštine.
Koncert je održan u suradnji s Etnografskim muzejem u Zagrebu i dio je programa “Dani žive baštine u Etnografskom muzeju”.
KUD je osnovan 1934. godine te njeguje izvorne posavske pjesme, plesove i običaje. Redoviti je sudionik smotri diljem Hrvatske, a vrijedi istaknuti da nastupa na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu od samih početaka, 1966. godine. Hrvatski je radio 1987. godine u Posavskim Bregima tonski zabilježio 70-ak zavičajnih pjesama i plesova te su na temelju tih tonskih zapisa izdani CD i kaseta „ I ja jesam posavačko dete“. Društvo je uz pomoć grada Ivanić-Grada izdalo i etnografsku mapu „S onu stranu Savice“, autorice Slavice Moslavac.
KUD danas broji 80 članova i djeluje u više skupina, i to u: plesnoj, tamburaškoj, dvije skupine djece, ženskoj pjevačkoj te skupini mladih tamburaša. Ženska pjevačka skupina njeguje svjetovnu i sakralnu tradiciju Posavskih Brega te je 2011. godine snimljen i nosač zvuka „O predobri Bože… Pjesme z Breške cirkve“. Povodom 80. obljetnice KUD-a izdan je “Glazbeni spomenar Posavskih Brega”, knjižica s notnim zapisima pjesama koje se nalaze na oba nosača zvuka. Izdana je knjiga notnih zapisa povodom obilježavanja 20. obljetnice Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske koja je dobila naziv po izvornoj breškoj pjesmi „Oj, devojko Maro“, urednici su dr.sc. Joško Ćaleta i mag. mus. Ivan Buljan. Od 2009. godine u KUD-u se ponovno aktivirao pomladak koji danas broji četrdesetak djece koja djeluju u mlađoj, predškolskoj i starijoj skupini te skupini mladeži, a 2017. formirana je i mlađa tamburaška skupina koju čini petnaestak djece. Rad spomenutih dječjih plesnih i tamburaških skupina znak je da će ovo društvo i u budućnosti nastaviti vrijedno čuvati svoje pjesme, plesove i običaje.
Djelatnici MSF-a Zagreb s izvođačicama.
Ivana Lušić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu daje uvodnu riječ prije koncerta.
Umjetnički direktor MSF Zagreb, Tvrtko Zebec tijekom razgovora s publikom.
Plakat za program “Dani žive baštine u Etnografskom muzeju”.
#iffzagreb
#msfzagreb