KONCERTI

Koncert “Spaces In-Between”

14. srpnja 2023. u paviljonu Zrinjevac održan je koncert indonezijske glazbe u izvedbi domaćeg ansambla gamelana “Jaman Suara”.
Koncert pod nazivom “Spaces In-Between” traži i propituje međuprostore dviju šarolikih tradicija, a sve kao rezultat istraživanja hrvatske tradicijske glazbe i različitih tradicija vezanih uz gamelan. Takvi međuprostori otvaraju se dubinskim poznavanjem tradicija i međusobnim suprotstavljanjem ili spajanjem njihovih elemenata. Pritom gamelan nije samo izvor ‘novog’ i ‘drugačijeg’ zvuka, već se tradicijske tehnike sviranja i forme prožimaju s tehnikama pjevanja i napjevima iz raznih krajeva Hrvatske: Slavonija, Istra, Međimurje, Dalmacija, Pokuplje itd. Cilj projekta je ostvariti fusion u kojemu su tradicije predstavljene ravnopravno te tako ponuditi alternativu uobičajenim aproprijativnim praksama domaćeg etna.
Ansambl gamelana Jaman Suara osnovan je 2019. godine na tečaju gamelana koji se održava u Veleposlanstvu Republike Indonezije u Zagrebu, a iste godine ansambl bilježi prve javne nastupe. Ansambl nosi simbolično ime Jaman Suara (Doba zvuka) čime se opisuje odnos članova ansambla s gamelanom kojeg svira: naglasak je na pronalasku zvuka koji određuje specifičan identitet ansambla. Ansambl njeguje izvedbu tradicijske glazbe za gamelan, pri čemu se oslanja na repertoar i stil sviranja iz Yogyakarte, sultanskog grada u središnjoj Javi, a nove kompozicije ansambla nastaju kao rezultat zajedničkog rada svih članova.
Ansambl:
Sara Blažev
Luis Camacho Montealegre
Ena Hadžiomerović
Klara Kosić
Francesco Mazzoleni
Lucija Novosel
Francesca Paleka
Anton Palić
Hannah Pavlić
Nikola Trputec
Julija Novosel (umjetničko vodstvo)