KONCERTI, NAJAVE

Koncert Traditional Songbook – Duo Hojsak & Novosel, Zagreb – petak, 9. 7. 2021. u 21 sat

Petak, 9. 7. 2021.
21.00 sat – Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Koncert Traditional Songbook
Nastupa: Duo Hojsak & Novosel, Zagreb

POVEZNICA ZA KUPNJU ULAZNICE

Filip Novosel – tambura/brač
Tihomir Hojsak – kontrabas

Utemeljeni u siječnju 2016. godine, duo Hojsak & Novosel započinju svoju glazbenu priču kao „Bow vs Plectrum“ (Gudalo protiv trzalice). Već na samom početku svoga djelovanja, Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu pokazali su koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj dva instrumenta u originalnim skladbama.

Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa.
Brojni nastupi diljem Hrvatske i svijeta ovaj su dvojac istisnuli u sam vrh svjetske glazbene scene te donijeli iznimnu pozornost medija. Izvedbama u Americi na poseban su način predstavili tradicijsku glazbu i suvremeni jazz, a za to su dobili i posebna priznanja za doprinos u kulturi kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje kalifornijskog senata.
U listopadu 2017 duo odlazi na svoju prvu kinesku turneju. Nastupima u Jinchengu na Chuama Music Festivalu, te Tianchang festivalu u Pekingu na kojima su oduševili publiku otvorili su vrata za buduće suradnje na azijskom tržištu.

Hojsak & Novosel na najbolji način spajaju hrvatsku tradiciju sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Njihovi su nastupi prava poslastica za glazbene znalce, ali i pravo otkriće vrijednosti hrvatske baštine koju prenose diljem svijeta na originalan i neočekivan način. Spoznali su to i u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu i pozvali duo da održi koncert povodom proslave 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i SAD-a, a cijeli događaj bio je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

Izuzev Kine i SAD-a, duo Hojsak & Novosel u posljednje vrijeme svojim su glazbenim nastupima privukli pozornost publike u: Belgiji, Italiji, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Osim brojnih nastupa duo je ostvario i brojne suradnje sa glazbenicima kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Žan Tetičkovič (prvi album Bow vs Plectrum), a svoj drugi album Strings Only snimili su sa gudačima Zagrebačke filharmonije. Oba njihova albuma proglašavana su kao albumi godine u svojim kategorijama. Od ostalih suradnji izdvajaju se one sa Tamburaškim orkestrom HRT-a, a posebno se izdvaja njihova suradnja s Zlatanom Stipišićem – Gibonnijem, s kojim su snimili posljednji album nazvan Perle. Za izvedbu pjesme Divji cvit s albuma Perle nagrađeni su i diskografskom nagradom Porin. U svibnju 2018. duo je svojim koncertom u Strasbourgu najavio predsjedanje Hrvatske Odborom
ministara Vijeća Europe. U tri godine četiri su puta gostovali u SAD-u gdje su posebno dobre odnose razvili s udrugama ACAP (Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca), te sa zakladom Croatian Scholarship Fund čiji su glavni donatori najuspješniji Hrvati u Americi poput proslavljenog vinara Mike Grgicha.

…Hojsak & Novosel trenutačno su najoriginalniji hrvatski glazbeni brend u svijetu. – Branimir Pofuk, Večernji List

POVEZNICA ZA KUPNJU ULAZNICE