2020. GODINA

54. Međunarodna
smotra folklora Zagreb

U neizvjesnom razdoblju opterećenom pandemijom COVID-19, virusa korone, baš kao i s neugodnim iskustvom snažnog potresa u Zagrebu pred kojim je obnova oštećenih zgrada i spomenika, teško je predvidjeti kako ćemo i hoćemo li moći organizirati i održati ovogodišnju Smotru.
Planirani tematski program 54. Međunarodne smotre folklora Zagreb, prikaz je tradicijske baštine šire povijesne multinacionalne i multikonfesionalne zajednice u Austro-Ugarskoj monarhiji koja se razvijala u međusobnim dodirima i migracijama različitih naroda i kultura, skupina i pojedinaca između Srednje Europe i Mediterana. Namjera je prikazati vrijednosti etnografskog i folklornog stvaralaštva koje se prenijelo do naših dana u suvremeni život. U godini u kojoj Hrvatska predsjeda Europskom unijom, namjera je prikazati ponajprije hrvatsku kulturnu baštinu u usporedbi s primjerima iz susjednih zemalja i kultura. Sličnosti i razlike može se pratiti u običajima, nošnjama, tradicijskoj glazbi, baš kao i u nekim primjerima crkvene pučke glazbe, plesa i slično.
Program Smotre suradnici pripremaju tijekom cijele godine u obilascima i radu s domaćim skupinama. U ovim izvanrednim okolnostima to nije moguće pa ćemo do daljnjega objavljivati snimke nastupa s prethodnih Smotri u nadi da ćemo se uskoro moći posvetiti planiranom radu.