Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije

Galerija Klovićevi dvori / Klovićevi dvori Gallery, Jezuitski trg 4
Otvorenje izložbe: srijeda 3. 7. 2019., 19.00 sati
Izložba ostaje otvorena do 21. srpnja 2019.

Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije je prikaz dvanaest kulturnih elemenata te etnografske zbirke s Preliminarne otvorene  liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine. Ovu Listu izradilo je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvajajući kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

To su: konjičko drvorezbarstvo; potkivanje jaja u Kreševu; umijeće izrade čipke – kera; hodočašće na Ajvatovicu – Prusac; hodočašće sv. Ivi – Podmilačje; izradu grnčarije u Liješevu; običaj košenja u Kupresu; gangu, polifoni oblik ruralne tradicije; umijeće izvođenja sevdalinke, muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije; umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen; polifoni oblik pjevanja „U tri“ u Usori i skokove sa Starog mosta u Mostaru. Konjičko drvorezbarstvo upisano je 2017. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva, a običaj košenja u Kupresu je prošao proces nominacije.

Građa za izložbu Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije dio je etnografske zbirke u Samostanu – duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. U ovu zbirku prikupljaju se i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipke i uporabni predmeti sva ti konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.

Iz fundusa etnografske zbirke u Karmelu sv. Ilije, za potrebe ove izložbe, izdvojena je građa o nematerijalnoj baštini u Federaciji Bosne i Hercegovine. Izložba je multimedijalna i prikazuje dvanaest kulturnih fenomena kroz predmete izrađene tradicionalnim umijećima, prateće tekstove, umjetničke fotografije i video zapise.

Svi kulturni elementi s Preliminarne otvorene  liste, zanimljivi su i zaslužuju pozornost. Valja istaći kako posebnu pozornost zaslužuju neki eksponati ili dijelovi izložbe. Između ostalih to je djevojačka soba iz Konjica koju je ručno izradio drvorezbar Hamdija Hamdo Kadić zvani Gunjo (1896. – 1989.). Sevdalinka je prikazana pod naslovom Sevdah u kući Imamovića i pokazuje sevdalinku u različitim povijesnim razdobljima kroz tri generacije pjevača iz obitelji Imamović (Zaima, Nedžada i Damira).

Posjetitelji će moći čuti i vidjeti i možda posljednju skupinu pjevačica koje izvode pjevanje u tri  iz Usore.

dr. sc. o. Zvonko Martić