NOVOSTI

Održana tribina “Hommage Pokupskoj ekspediciji”

6. srpnja 2023. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održana je tribina o Pokupskoj ekspediciji i ponovljenoj Pokupskoj ekspediciji – “Hommage Pokupskoj ekspediciji”.

Video predavanja biti će dostupan na našem Youtube kanalu.

U nastavku teksta pročitajte više o izlagačima i temama o kojima su pričali.

Matija Dronjić iz Etnografskog muzeja Zagreb održao je predavanje:
“Vladimir Tkalčić, fotograf Etnografskog muzeja: pokupska ekskurzija” te je promovirao virtualnu izložbu u povodu stogodišnjice održavanja „Pokupske ekspedicije“.
Virtualnom izložbom Vladimir Tkalčić, fotograf Etnografskog muzeja: pokupska ekskurzija obilježava se stogodišnjica održavanja prve velike etnografske ekspedicije Etnografskog muzeja. U ljeto 1923. godine, skupina entuzijasta predvođena dvojicom kustosa Etnografskog muzeja – Vladimirom Tkalčićem i Milovanom Gavazzijem – spustila se kajacima rijekom Kupom od Karlovca do Siska. Tijekom četiri tjedna preplovili su oko stotinjak kilometara i posjetili 34 sela istražujući etnografsku i kulturno-povijesnu baštinu, a uz terenske zapise i prikupljene muzejske predmete jedan od najistaknutijih rezultata ovog pothvata je jedinstvena zbirka antologijskih terenskih fotografija pohranjena u sklopu Dokumentacije Etnografskog muzeja čiji je autor Vladimir Tkalčić. Izložbom se u virtualnom prostoru predstavlja cjelovita zbirka koja se sastoji od 90 negativa na staklu te se putem nje progovara o samim okolnostima provedbe ovog antologijskog istraživanja, kao i drugim važnim i relativno neistraženim temama za povijest Etnografskog muzeja (pogotovo Dokumentacije) te ih se kontekstualizira u kontekstu pionirskog poduhvata pothvata vizualne antropologije na ovim prostorima.

Josip Smernić održao je predavanje: “Pokupska ekspedicija 2014.”

Pokupska ekspedicija iz 2014. godine ponavlja ekspediciju koju je 1923. godine poduzeo Milovan Gavazzi. Novu ekspediciju (koja je trajala deset dana) organizirao je Gradski muzej Sisak kao dio volonterskoga kampa. U njoj sudjelovali zaposlenici Muzeja i studenti etnologije, antropologije, informacijskih znanosti i povijesti. Ideja o ponavljanju ekspedicije nastala je u povodu obljetnice, 90 godina od prvotne ekspedicije, s ciljem uspoređivanja stanja koje je zatekao Milovan Gavazzi i sadašnjega stanja te bilježenja spomeničke i lokalne nematerijalne baštine Pokuplja. Obuhvaćeno je područje uz rijeku Kupu od Karlovca do Siska. Posjećena su mjesta Luka Pokupska, Rečica, Šišljavić, Lijevi Štefanki, Pokupsko, Vratečko, Letovanić i Nebojan. U istraživanju su primijenjene metode terenskog rada, intervjui s lokalnim stanovništvom te bilježenje tradicijske arhitekture, običaja i spomeničke baštine.

#iffzagreb
#msfzagreb