OBJAVE

Pregled događanja 11. – 18. srpnja 2023.

UTORAK 11/7

 

U Etnografskom muzeju u Zagrebu, 11. srpnja u 18 sati održano je predavanje: “Pokupska ekspedicija u kontekstu izložbe Intimni prostori svakodnevice”. Dr. sc. Zvjezdana Antoš uz predavanje je provela sve posjetitelje kroz postav nove izložbe EMZ-a. 

 

ČETVRTAK 13/7

 

U Tehničkom muzeju Nikole Tesle, 13. srpnja u 19 sati, otvorena je izložba narodnih nošnji “Sva su sela oko Kupe bela”. Izložbu je osmislio Josip Forjan, a postavljali su ju djelatnici Centra za tradicijsku kulturnu baštinu (KUC Travno). Izložba je otvorena za posjetitelje do 31. srpnja 2023.

 

PETAK 14/7

 

U paviljonu u parku Zrinjevac, 14. srpnja u 19 sati Ansambl gamelana Jaman Suara iz Zagreba održao je koncert “Spaces in Between – večer uz gamelan”. Glazbenici su publici približili indonezijsku glazbu koju su uspješno povezali i s tradicionalnom hrvatskom glazbom.

 

SUBOTA 15/7

 

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 12 sati održano je predstavljanje triju monografija KUD-ova s područja Pokuplja. Uvodnu riječ dali su: dr. sc. Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Zagreb, Katarina Bušić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju u Zagrebu i prof. Josip Forjan, v. d. ravnatelja Kulturnog centra Travno. Potom su uslijedili predstavnici KUD-ova i autori monografija. Predstavljene su sljedeće monografije: “100 godina kulturno-umjetničkog društva Rečica” o kojoj su govorili Josip Perač, predsjednik KUD-a Rečica i Kristina Vrbanek, autorica monografije; “100 godina kulturne baštine Brest Pokupski” o kojoj je govorio Darko Hrnčević, predsjednik KUD-a “Pokupljanka” iz Bresta Pokupskog; “85 nam je let – monografija KUD-a Sv. Juraj iz Draganića” o kojoj je govorila Draženka Jagatić, predsjednica KUD-a.

 

U subotu u 19 sati u Hrvatskoj matici iseljenika održana je “Večer pučkog kazališta: Pet kratkih kazališnih komada Joške Weidingera”. Glumci su gradišćanski Hrvati i dio su kazališne skupine društva “Dugava” iz Pinkovca u Austriji

 

NEDJELJA 16/7

Već tradicionalno događanje na MSF-u Zagreb krenulo je u 19 sati od Kapele Ranjenog Isusa do Kamenitih vrata. Ove godine u procesiji su sudjelovali: “Ogranak Seljačke sloge Buševec” iz Buševca, KUD “Nova Zora” iz Donje Lomnice, FA “Šiljakovina” iz Šiljakovine i KUD “Pokupljanka” iz Bresta Pokupskog. U procesiji su se pjevali tradicionalni marijanski hodočasnički napjevi. 

 

UTORAK 18/7

U utorak je u paviljonu na Zrinjecu izvedeno uprizorenje isječka svadbenih običaja iz Turopolja. Turopoljsku svadbu su pred brojnom publikom izvele članice i članovi Ogranka Seljačke sloge iz Buševca.

 

#iffzagreb

#msfzagreb