NAJAVE, RADIONICE

Seminar o tradicijskoj kulturnoj baštini brodskog Posavlja

 

Međunarodna smotra folklora iz Zagreba u suradnji s KUD-om „Tomislav“ iz Donjih Andrijevaca organizira jednodnevni seminar o tradicijskoj kulturnoj baštini brodskog Posavlja. Seminar je namijenjen voditeljima i članovima folklornih društava. Cilj je potaknuti obnovu rada društava nakon duže zabrane rada udruga kulturno-umjetničkog amaterizma te pokušati odgovoriti na brojna pitanja i probleme s kojima se susreću voditelji i članovi društava.

Seminar je osmišljen s ciljem poticajnog djelovanja na kulturno–umjetnička društva, udruge i skupine županjskog područja. Stručni predavači predstavit će razne aspekte tradicijske kulture te raznim kulturno-povijesnim prikazima i korisnim savjetima ohrabriti mnoge udruge i pojedince u daljnjem radu. Međunarodna smotra folklora Zagreb na ovaj način želi potaknuti istraživanja vlastitih tradicija te skrenuti pozornost na bogatstvo i raznolikost glazbenih, plesnih i odjevnih tradicija u kontekstu širih običajnih praksi da bi se i na pozornici na kvalitetan način pokazalo bogatstvo i raznolikost ovisno o lokalitetima i užem zavičaju koji se želi prikazati. Na radionici će naglasak biti na interakciji predavača i polaznika; oni će moći postavljati pitanja, dijeliti svoja iskustva i aktivno sudjelovati u razmjeni informacija. Predavači na radionici bit će: Josip Forjan, Tomislav Habulin i Tvrtko Zebec. Pozivaju se članovi i voditelji kulturno-umjetničkih udruga te svi koji pokazuju interes za tradicijsku kulturu Slavonije.

Seminar će se održati u Donjim Andrijevcima, Konferencijska dvorana DVD-a Donji Andrijevci, Posavska ulica 24.

Sudjelovanje na radionici besplatno je za sve polaznike. Za sudjelovanje na seminaru, potrebno je ispuniti prijavnicu koju možete otvoriti na sljedećoj poveznici:

https://forms.gle/dem2BsaghbcMcUJ46

Za sva dodatna pitanja, obratite se na kudtomislav.donjiandrijevci@gmail.com ili na 099/499-1721 (Matej Vinarić, tajnik organizacijskog odbora seminara).

Seminar se održava uz poštivanje epidemioloških mjera!

 

PROGRAM SEMINARA O TRADICIJSKOJ KULTURNOJ BAŠTINI BRODSKOG POSAVLJA

9:30 – 10:00 Prijava polaznika seminara
10:00 – 10:30 O smotrama u brodskom Posavlju – povijesni pregled konteksta organizacije i javne prakse prezentacije tradicijske baštine

Predavač: Matej Vinarić, mag.educ.hist. et geogr.

10:30 – 11:00 Razgovor o temi
11:00 – 11:05 Pauza
11:05 – 11:35 Obnova i predstavljanje tradicije na pozornici: kola i plesovi

Predavač: dr.sc. Tvrtko Zebec

11:35 – 12:05 Razgovor o temi
12:05 – 12:10 Pauza
12:10 – 12:40 Obnova glazbenih tradicija – dobre prakse i propusti

Predavač: Tomislav Habulin, mag. mus.

12:40 – 13:10 Razgovor o temi
13:10 – 13:45 PAUZA ZA KAVU
13:45 – 14:30 Primjena narodnih nošnji na folklornoj sceni – primjeni dobre i loše prakse

Predavači: Josip Forjan, prof. i Mladen Seletković

14:30 – 15:00 Razgovor o temi
15:00 – 15:10 Završna riječ