NAJAVE, OBJAVE

Večer etnografskog filma u Turskom kulturnom centru Yunus Emre

U utorak, 12. srpnja 2022. u 19.00 sati u Turskom kulturnom centru Yunus Emre, Hebrangova 34 održat će se Večer etnografskog filma uz kratko predavanje koje će održati prof. dr. sc. Tvrtko Zebec i ravnatelj Turskog kulturnog centra, Fuat Korkmaz.

Projekcija dokumentarnog filma “Kuş Dili – Jezik ptica”

Redatelj: Bengi Bay

U filmu se pojavljuju: Şaban Kutlu, Şeref Köçek, Hamdi Dede, Şehriye Yosma, Esma Kodalak, Halis Köçek, Turan Köçek, Mesut Köçek, Güler Kodalak, Havva Hatun Civelek, Yılmaz Civelek, Hatice Civelek, Mustafa Civelek, Fatma Köçek, Rahmi Köçek

Dokumentarni film “Jezik ptica” u produkciji Odjela za unutarnju produkciju Turske radiotelevizije, snimljen je u selu Kuşköy u giresunskoj pokrajini Çanakçı. Jezik ptica, kojim se i dalje služi lokalno stanovništvo , važno je kulturno bogatstvo Republike Turske. Cilj je ovog filma predstaviti ovo bogatstvo širokim masama. U filmu, koji je prvi puta emitiran 2014. godine, pojavljuje se samo lokalno stanovništvo. S time je osigurano da pravi i autohtoni svjedoci prenose ovu kulturnu vrijednost budućim generacijama.

Film prikazuje običaj koji je pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština.