42. MSF – 2008 Crkveno pučko pjevanje

Crkveno pučko pjevanje Gorskog kotara, Crkva sv. Katarine, Katarinski trg, nedjelja, 20. srpnja 2008. u 19.30 sat

Istraživanja i snimanja pučke crkvene glazbe u Gorskom kotaru dokazala su razlike u programu i načinu izvedbe među odabranim crkvenim zborovima. Zborovi u Mrkoplju (župna crkva Majke Božje Žalosne) i Lokvama (župna crkva sv. Katarine) izvode četveroglasne autorske mise i druge skladbe, najčešće uz pratnju orgulja. Crkveni pjevači iz Gerova, Skrada, Ravne Gore i Brod Moravica, uz liturgijske sadržaje izvode pučke crkvene pjesme, bez pratnje ili uz pratnju harmonijuma.

Na temelju snimaka Hrvatskog radija iz 2003. i novih iz 2008., Vido Bagur i Miroslava Hadžihusejnović-Valašek u suradnji s izvođačima izabrali su program za ovogodišnji koncert pučkih crkvenih pjesama na Međunarodnoj smotri folklora: zbor iz Ravne Gore izvodi božićne pjesme, zbor iz Gerova korizmene i pogrebne pjesme, iz Skrada pjesme Srcu Isusovu i Uskrsne, a zbor iz Brod Moravica (kao najmanji, jedini uz pratnju harmonijuma) izvodi Marijanske pjesme.

Voditeljice tih zborova su žene koje žive u tim mjestima, a vladaju praktičnim znanjem i umijećem. Članovi su uglavnom ljudi starije dobi, tako da je upitna budućnost zborova u Brod Moravicama i Skradu. Iako najčešće pjevaju žene, Gerovo se ističe kvalitetnim muškim članstvom.

Nastupali su:

Crkveni zbor župe sv. Terezije Avilske, Ravna Gora
Crkveni zbor župe sv. Antuna Padovanskog, Skrad
Crkveni zbor župe sv. Nikole, Brod Moravice
Crkveni zbor župe sv. Hermagora i Fortunata, Gerovo