45. MSF – 2011 Crkveno pučko pjevanje

‘Iz dibine srca svoga’ – tradicijska crkvena glazba gradišćanskih Hrvata iz Neudorfa/Novog Sela u Austriji, Crkva sv. Katarine, Katarinski trg, nedjelja, 24. srpnja 2011. u 19.30 sati

Ovogodišnji koncert tradicijske crkvene glazbe osmišljen je u okviru središnje teme Smotre posvećene hrvatskom iseljeništvu, a izvode ga gradišćanski Hrvati, župljani sela Neudorf (Novo Selo) iz austrijske pokrajine Burgenland, hrvatski zvane Gradišće. Hrvati u središnjoj Europi žive više od pet stoljeća na prostoru sadašnje Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke.

Najsjevernija skupina gradišćanskih Hrvata živi u dolini Hat, po kojoj su dobili ime Hati, a njima pripadaju i stanovnici Neudorfa. U njihovu mjestu djeluje i folklorno društvo „Hatsko kolo“. Članovi društva su i crkveni pjevači, koji na Smotri predstavljaju svoju vrlo zanimljivu i živu tradiciju crkvenog pučkog glazbovanja, odnosno osebujnog pjevanja uz crkvene obrede koje prate svirkom na tamburama.

Katolička crkva i vjera su odigrale veliku ulogu u održanju jezika i svijesti o podrijetlu gradišćanskih Hrvata, posebice slavljenje mise na njihovu jeziku. Kralj Ferdinand I. doseljenim je Hrvatima dao pravo da sami biraju svoje svećenike, omogućio im crkvenu autonomiju te obrede na staroslavenskom jeziku iz knjiga pisanim glagoljicom.

Ta su prava usporavala mađarizaciju i germanizaciju hrvatskoga naroda barem u prvim stopedeset godina, izdvajala iz kao katolike u pretežito drukčijem okruženju, a sigurno su utjecala i na kasnije, višestoljetne osobitosti crkvene tradicije, pa i crkvene tradicijske glazbe u Gradišću.

Pjevanje vjernika uz crkvene obrede na gradišćansko-hrvatskome jeziku najčešće su predvodili istaknuti pojedinci – kantori. Pjevači i svirači na koncertu u crkvi sv. Katarine najvećim su dijelom članovi folklorne skupine „Hatsko kolo“, osnovane 1994. godine u doba dolaska svećenika (gospodina) Branka Kornfeinda. Rođen u Trausdorfu (Trajštofu), od 1994. je župnik u Pandorfu i od 1996. u Novom Selu. Prije njegova dolaska tambure nisu pratile pjevanje uz misno slavlje, nego ih je uveo gospodin Branko, najprije u Pandorfu i zatim u Novom Selu. No, time nije ukinuo prijašnje tradicije pa se i danas velike subotnje i nedjeljne mise sviraju na orguljama. Današnji kantor Martin Miletich, nastavnik geografije i teologije, naslijedio je 2002. godine svojega prethodnika Georga (Juru) Kalinku. Kalinka, kantor i direktor osnovne škole je punih pedeset pet godina pjesmom predvodio misno slavlje u Novom Selu. Marin Miletich ističe veliku ulogu koje pjevanje, sa i bez pratnje glazbala, igra u vjerskom životu njihove male zajednice. Naglašava da svi sudjeluju u pjevanju i smatra da je to razlogom što su se brojne crkvene pjesme održale do danas. „Kod nas nema tihe maše, kod nas uvijek pjeva.“ – ističu župnik Branko i kantor Martin. Martin se sa sjetom sjeća prerano preminulog gospodina (župnika) Karla Preča (1986.), koji je svaku misu započinjao deset ili petnaestminutnim pjevanjem. „Znao je tako dobro pjevati i tako bi zapjevao sve župljane da smo zaista uživali biti na misi.“ – ističe Martin.

Zajednički smo evocirali uspomene na brojne procesije: Križevski dani pred Va nebo zastupljenje – Uzašašće, Tijelovo uvijek prati tamburica, ljudi su odjeveni u hrvatske nošnje, u procesiji su ognjobranci (vatrogasci), Križni put – procesija sa zastavama na Veliku subotu. Prisjetili smo se kolendi, običaja koji se izgubio i koji je zamijenio božićni koncert na Štefanju. Zaključili smo da su tambura i maša danas zaštitni znakovi te male zajednice, simboli koji ih povezuju i daju snagu.

Koncert prikazuje glazbene osobitosti tijekom crkvene godine u Novom Selu, a izvođači će temperamentnim nastupom nastojati publici dočarati životni duh svojega sela. Tambure prate pjevače velikim dijelom koncerta onako kako to obično čine za vrijeme Službe Božje u svojoj crkvi.

Joško Ćaleta