45. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U ZAGREBU

20. – 24. srpnja 2011.

Središnji program Smotre bio je posvećen Hrvatima koji žive izvan Hrvatske: folklorna društva i skupine iseljenih Hrvata s drugih kontinenata i Hrvati iz europskih zemalja predstavili su različite načine njegovanja i prikazivanja glazbene i plesne baštine. Osobita je pozornost bili usmjerena doticajima naroda i kultura, odnosno međusobnim utjecajima i specifičnim oblicima koji nastaju u novome okruženju, u prepletanju useljeničke kulture s kulturom starosjedilaca ili pripadnika drugih iseljeničkih skupina. Na Smotri su nastupila i folklorna društva iz Hrvatske i iz drugih zemalja. Uz nastupe na pozornicama organizirane su i popratne priredbe (izložbe, glazbene i plesne radionice, koncerti crkvene pučke glazbe i etnoglazbe, sajam tradicijskih obrta i suvenira)

Poznato je da u hrvatskom iseljeništvu djeluju brojna zavičajna i folklorna društva, glazbeni i plesni ansambli, koji se međusobno znatno razlikuju po sastavu članstva, repertoaru i načinima organizacije.

Mnoga folklorna društva hrvatskog iseljeništva djeluju po uzoru na hrvatski folklorni amaterizam, pa mnogi i surađuju s glazbenim i plesnim voditeljima i pedagozima iz Hrvatske i/ili u Hrvatskoj educiraju buduće vlastite voditelje/stručnjake. Tim se putem djelomice prenosi i repertoar koji nerijetko nastoji prikazati raznolikost glazbenih i plesnih tradicija iz cijele Hrvatske, što je osobito poželjno kada su članovi društva podrijetlom iz različitih hrvatskih krajeva, a eventualno pripadaju i različitim naraštajima hrvatskog iseljeništva.

Neka iseljenička društva imaju zavičajni značaj jer okupljaju članove iz određenog kraja ili užeg zavičaja, pa im je i repertoar često usredotočen na tradicije kraja iz kojega su potekli. Glazbeni i plesni amaterizam, posebice folklorni, nerijetko okuplja useljenike različita podrijetla, etničke i kulturne pripadnosti, pa se njime unutar zajedničke nove domovine razmjenjuju kulturni utjecaji i stvaraju novi oblici amaterskog bavljenja kulturom.

45 međunarodna smotra folklora u Zagrebu je željela ukazati na odnose hrvatskog iseljeništva prema zemlji i kulturi iz koje su ponikli i na istovremeno uklapanje u društvo i kulturu nove domovine.

Dugogodišnji organizator Međunarodne smotre folklora, Koncertna direkcija Zagreb, je uz sudionike službenog programa okupio u Zagrebu i brojne članove drugih iseljeničkih folklornih društava koji su uz scenski program Smotre sudjelovali i u glazbenim i plesnim radionicama.

dr. sc. Zorica Vitez

SUDIONICI 45. MSF

Folklorna baština u životu Hrvatskog iseljeništva:

AUSTRIJA, KOLO SLAVUJ, Beč – ANNO 93, Beč – HKSD “POSAVINA”, Innsbruck – HATSKO KOLO, Novo Selo / Neudorf
ARGENTINA, GUILLERMO MIGUEL TERRAZAS (HR TANGO ARGENTINA), Buenos Aires
BiH/ ŠVICARSKA, IFG “SLOGA”, Guča Gora / Aarau
ČEŠKA, “PALAVA”, Mikulov
ČILE, “HRVATSKA JEKA”, Antofagasta
ITALIJA, “KROATARANTATA”, Mundimitar (Molise)
MAĐARSKA, ANDOR VEGH, Pečuh

NOVI ZELAND, FA “KRALJ TOMISLAV”, Auckland
NJEMAČKA, FS “ADRIA”, Duisburg
SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE, FD “PAJDAŠI”, Boston, SAINT ANTHONY’S KOLO CLUB CROATIA, Los Angeles – JERRY GRCEVICH, Pittsburgh

Sudionici iz Hrvatske

BAPSKA , Vukovarsko-srijemska županija, KUD “SLOGA”
BROĐANCI, Osječko-baranjska županija, KUD “BROĐANCI”
DRAŽ ,Osječko-baranjska županija, KUD “SLOGA”,
OSOJNIK,  KUD “SVETI JURAJ OSOJNIK”
STARI PERKOVCI, Brodsko-posavska županija, KUD “RAVNICA”
SVETA KLARA, Grad Zagreb, KPD “SVETA KLARA”

Sudionici iz inozemstva:

CRNA GORA, FOLKLORNA SKUPINA ALBANSKE MANJINE “BESA”, Tuzi
ČEŠKA, “PALAVA”, Mikulov
ČILE, CONJUNTO FOLKLÓRICO DE LA UNIVERSIDAD ANTOFAGASTA
GRČKA, FOLKLORE DANCING GROUP OF AMPELOKIPI, Solun
ITALIJA, IL GRUPPO “TOMA…TOMA”, Montefalcone Nel Sannio
IRAK, (Kurdistan), FOLKLORNA SKUPINA “NALI”, Sulaimaniya
IRAN, ANSAMBL “GIL VA AMARD”, Gilan
NOVI ZELAND, TE IHI CONNECTIONS, Wellington
ŠPANJOLSKA, “COROS Y DANZAS DE SANTOMERA”, Murcia