52. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U ZAGREBU

18 – 22. srpnja 2018.

Afirmiranje vrijednosti nacionalne kulture koje čine zavičajno plesno, glazbeno, jezično i običajno izražavanje uz tradicijsko rukotvorstvo i umijeća, kao i vrijednosti kultura širom svijeta namjerava se prikazati u programu 52. Međunarodne smotre folklora s osnovnom temom o baštini i migracijama, sukladno proglašenju Europskog parlamenta i Vijeća, 2018. kao Europske godine kulturne baštine.

Osnovni festivalski program trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe (Ethno Croatia – HGM, Grožnjan; mariachi – Meksiko-Hrvatska) i crkvenog pučkog pjevanja. Svečana priredba uz TV prijenos planira se na Gradecu u petak (20. 7.), gdje će se programi održavati i iduća dva dana. Mimohod sudionika od Zrinjevca do Trga bana Jelačića, s prelaskom sudionika preko pozornice prethodi večernjem nastupu na pozornici na Trgu, posljednji dan – u nedjelju (22. 7.) Na toj će pozornici kao i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u centru grada skupine nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima od srijede do nedjelje (18.-22. 7.). Uz te dvije glavne festivalske scene planiraju se izložbe u Etnografskom muzeju i Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji KUC-a Travno.

Tijekom festivalskog programa bit će niz radionica i mogućnosti bliskog susreta publike s izvođačima, a kao dio programa organizirat će se i nedjeljna misa u katedrali. Osim na gradskim pozornicama, skupine će nastupati izvan grada – u dvorcu Erdödy u Kerestincu (Sveta Nedelja) te na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću, kao i na suradnom međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji.

Temom baštine i migracija namjerava se okupiti skupine koje izvode folklornu tradiciju starog zavičaja neovisno o razdoblju u kojem su ga napustile – poznato je da su se migracije provodile kao posljedica ratova, kolonizacije i agrarne reforme, odnosno i iz gospodarskih razloga pa se u tom smislu može govoriti o kolektivnim migracijama pojedinih zajednica. Sele se, međutim, i pojedinci koji u mjestima naseljenja stvaraju novi dom, a ujedno svojim aktivnostima potiču stvaralaštvo kojim promoviraju kulturnu baštinu zemlje iz koje su doselili (npr. irski ples u Hrvatskoj). Zanimljivi su i primjeri hrvatskih iseljenika koji su se uspješno uklopili u život svojih novih domovina pa će na Smotri nastupiti izvedbom plesova koje su tamo naučili i prihvatili. U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika namjera je u program smotre uključiti i skupine Hrvata iz iseljeništva koji će u srpnju 2018. biti u domovini. Program smotre prikazat će i elemente kulture koji su zahvaljujući migracijama svojih nositelja također putovali i zadržali se na određenom prostoru te su s vremenom prihvaćeni kao lokalni izričaj neke kulturne baštine (npr. bećarac i polka u Slavoniji, Lici, Ravnim kotarima, Dalmatinskoj zagori, Hercegovini, na Kordunu).

Program MSF ostvarit će se u suradnji s Etnografskim muzejima u Zagrebu, Splitu i Pazinu, Galerijom Klovićevi dvori, Hrvatskom maticom iseljenika, Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Maticom hrvatskom, Muzičkom akademijom, Institutom za etnologiju i folkloristiku i Mađarskim institutom u Zagrebu kao i veleposlanstvima gostujućih ansambala iz inozemstva, a popratni programi održavat će se u gradskim prostorima poput Kulturnog centra Travno i Zagrebačkog plesnog centra.

Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj

SUDIONICI 52. MSF

Sudionici iz Hrvatske

Čakovec, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”
Čepin, KUD “Ivan Kapistran Adamović” (iz Kukujevaca, Srijem)
Ćeralije, KUD “Ćeralije” (Hrvati iz Letnice, Kosovo)
Donji Lapac, KUD “Kraljica Katarina” (Hrvati iz Kraljeve Sutjeske)
Drenje, KUD “Drenje”
Kljake, KUD “Naši korijeni”
Kršan, KUD “Ivan Fonović Zlatela”
Ličko Lešće, KUU “Gacka”
Peroj, Društvo perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”
Pleternica, ZD “Rama”
Radovin, KUD “Radovin”
Sisak, Romsko kulturno-umjetničko društvo “Crni biseri”
Stari Jankovci, KUD “Jankovci”
Stari Mikanovci, KUD “Šokadija”
Šiljakovina, FA “Šiljakovina”
Zagreb, zbor Janjevo i KUD “Novo Čiče”
Zagreb, glazbeni sastav JRS Isusovačke službe za izbjeglice

Crkveni pučki pjevači:

Donji Lapac, KUD „Kraljica Katarina“
Kuterevo, KUD „Dangubice“
Ličko Lešće, KUU „Gacka“ i župni zbor BDM od Svete Krunice
Perušić, KUD „Perušić“

Pučko kazalište:

Draganić, Dramska družina KUD-a „Sveti Juraj“

Hrvati iz susjednih zemalja:

Bosna i Hercegovina, Dobrič, Široki Brijeg, HKD „Vrila“
Podhum, Livno, KUD „Kamešnica“
Žabljak – Usora, KUD „Izvor“
Mađarska, Pečuh, FA „Tanac“ 
Srbija /Vojvodina/
Sombor, HKUD
„Vladimir Nazor“

Sudionici iz inozemstva:

Albanija, „Bilbili“, Vlorë
Alžir, „Couleurs D’Algerie“, Sidi Bel Abbes
Austrija, „Musikkapelle Virgen“, Virgen
Belgija, „Royal Art Group Alkuone“, Aalst
Gruzija, „Folkart“, Tbilisi
Indonezija, Genzer Lana, „Nusa Tuak“, Yogyakarta
Kanada, Hrvatska župna folklorna grupa „Sljeme“, Mississauga
Kina, „Yunnanjin Xiaofeng Art Troupe“, Junan
Kolumbija, „Colombia Folklore Cultural Foundation“, Cali
Kosovo, “Lidhja e Prizrenit”, Prizren
Meksiko, „Ballet Folklorico de Occidente Corazon de Jalisco“, Guadalajara Jalisco
Nizozemska, „Nitsanim Ensemble“, Haag
Novi Zeland, „Tarara Folklore Ensemble, Dalmatian Cultural Society“, Auckland
Poljska, Zespol “Istebna”, Istebna
Poljska, OSET, Wrocław
Španjolska,“Grup de Danses Tradicionals l’Arenilla“, Borriana, Valencia
Šri Lanka, „Sridhara Dance Academy“, Dalupothagama, Katupotha