ETNOKONCERTI NA 42.MSF – 2008

KAJ JE ETNO (?), Cinkuši i Kavaliri

Kako shvatiti naziv ovogodišnjeg koncerta etnoglazbe Međunarodne smotre folklora? Kao pitanje? Kao tvrdnju? Odgovor je – i kao pitanje i kao tvrdnju. Premda se koncerti etnoglazbe u okviru Smotre redovito održavaju tek od 1997. godine, njihov je stvarni začetak koncert Nadahnute baštinom, kojim su se publici na 28. međunarodnoj smotri folklora predstavile Lidija Bajuk i Dunja Knebl.

U Ethno Croatia 2016. sudjeluju glazbenici iz Hrvatske, Srbije, Estonije, Njemačke, Danske, Irske, Engleske i Australije. Predvode ih Maise Greenwood, violinistica iz Velike Britanije, i Allan Skrobe, švedski glazbenik, producent i glazbeni pedagog.

BODY, MIND & SOUL, Malawi

Treću godinu zaredom Međunarodna smotra folklora svojoj publici predstavlja pobjednike festivala Music Crossroads Southern Africa, koji priređuje svjetska organizacija Jeunesses Musicales International. Riječ je o međuregionalnom festivalu koji jednom godišnje okuplja mlade glazbenike iz Malavija, Mozambika, Tanzanije, Zambije i Zimbabvea i najboljima od njih između ostalog poklanja i turneju europskim gradovima. Ove je godine prigoda da svoj glazbeni izraz predstave europskoj publici pružena skupini mladih glazbenika Body, Mind & Soul iz grada Mzuzu na sjeveru Malavija.

Premda su se u samim počecima, poput mnogih drugih mladih malavijskih glazbenika, inspirirali gotovo isključivo reggae glazbom, upravo ih je sudjelovanje na festivalu Music Crossroads potaknulo da u stvaranju vlastitog glazbenog izraza dijelom posegnu i za folklornoglazbenim nasljeđem svoje domovine. Nastupom na Smotri zagrebačkoj su publici predstavili ishod svojih glazbenih “istraživanja” – svoj osebujan glazbeni stil koji nazivaju voodjazz i opisuju kao specifičan spoj tradicijskih ritmova i utjecaja jazza, odnosno svojevrstan glazbeni most između malavijskih kultura, prošlih i sadašnjih.

Tradicijska glazba i ples Rajasthana

Pješčani sprudovi Thara su daleko od i najmanje bezvučnosti. Dapače! – njegovo je naoko šturo podneblje obilato nadahnulo svirce, glazbenike, pjevače, koji nastavaju sela i predgrađa raštrkana diljem zapadnoga Rajasthana. Manganiyari, čije kulturno – i napose glazbeno – stavaralaštvo imamo priliku upoznati na ovogodišnjoj Međunarodnoj Smotri Folklora, će putem radionica “dopustiti” zagrebačkoj publici da pobliže okusi njihove napjeve, ritmičke oblike, plesne korake, koji proizlaze bilo iz narodne, bilo iz klasične glazbene riznice njihova kraja. Ovo će nam obogaćujuće iskustvo približiti narodne običaje, prigodom kojih se izvode razni obredni napjevi: imat ćete, dakle, mogućnosti naučiti barem dijelić ponekog svadbenog badhawo ilijakhdi napjeva, pjesme posvećene rođenju djeteta – halariyo, ili kišnome dobu godine – barsalo, ili pak pjesme kojom se izražava dobrodošlica i dočekuju gosti… Naši će vas gosti potom rado uputiti u skladbe zvane bhajan – zavjetne i nabožne napjeve, hvalospjeve sazdane u spomen narodnih likova i junaka, svetaca, polubogova, pjesnika (npr. Ramdeo Pir, Kabir, Pabuji, Rani Bhatiyani Sarup), junačko-ljubavne pjesme o Dhola-Maru, Mumal-Rano, Sasi-Punnu, poneki sufi napjev, i mnoge druge. Okusite usput zapadno-rajasthanski marvari govor ili južnopakistanski sindhi, budući je pjevanje uvijek i jedno jezično iskustvo.