Tradicijska glazbala Gorskog kotara, Istre i Kvarnera

Subota, 20. 7. 2019. u 21.00 sat pozornica Gradec

U skladu s osnovnom temom Smotre koja programima ususret proglašenja Rijeke Europskom prijestolnicom kulture 2020., ovim relativno kratkim koncertom koji traje oko pola sata, na glavnoj pozornici Smotre, na Gradecu, ističe raznolikost i zvučno bogatstvo koje umjetnički ostvaruju tradicijska glazbala Gorskog kotara, Istre i Kvarnera.

Nastupaju skupine koje sudjeluju i u tematskom programu Karolinom i Lujzijanom do Rijeke (članovi Društava iz Barbana, Galižane, Jelenja i iz Poljica), te umjetnici pojedinci, svirači tradicijskih glazbala. Delnice su na tranzitnom području središnjeg dijela goranske visoravni, mjesto preklapanja različitih utjecaja kamo su iz negdašnje Austro-Ugarske stigli polka i valcer, a iz Češke dijatonska harmonika heligonka, danas neizostavni simboli kulturnoga identiteta goranskog područja. Delnički muzikanti dio su tamburaškog sastava KUD “Delnice” i nastupaju uz folklornu skupinu.

To su Denis Kezele na dijatonskoj harmonici, Saša Marincel na bugariji te Franjo Jakovac na berdi. Iz Sovinjaka u sjevernoj Istri nedaleko Buzeta, dolaze gunjci, skupina glazbenika koji su prvotno svirali na violini i bajsu (mali i veli vijulin) koji su u Istru stigli iz alpskih krajeva u 19. stoljeću. S vremenom su u sastav gunjaca ušli klarinet (klarin), triještina, trombeta i druga glazbala. Gunjci sviraju isključivo glazbu za ples, a uglavnom su to polke, valceri, mazurke i koračnice.

Sovinjski gunjci su Nevio Sirotić na frajtonerici (dijatonskoj harmonici) te Robert Majer na bajsu. Orlec, najveće naselje u unutrašnjosti otoka Cresa smješteno sjeveroistočno od Vranskog jezera ovaj put predstavlja svirač meha Mario Mužić koji će na mehu svirati tanec po staru: z mesta i naokolo. Koncert je uvod u drugu večer nastupa folklornih skupina na Gradecu.

ideja i koncepcija: Vidoslav Bagur

Sudjeluju:

Orlec (otok Cres / the island of Cres), Mario Mužić
Poljica (otok Krk / the island of Krk), FD „Poljica“,
sopci musicians Edi Milohnić i Luka Brozić
Galižana/Gallesano, Zajednica Talijana „Armando
Capolicchio“ Galižana/Comunità degli Italiani „Armando Capolicchio”
Rab i Lopar (otok Rab / the island of Rab), Anđelo Brna i Bruno Škarić, Rab i KUD / Folklore Group „San Marino“ Lopar
Barban, KUD / Folklore Group „Barban“
Delnice, Delnički muzikanti
Sovinjak, Sovinjski gunjci
Jelenje, KUD / Folklore Group „Zvir“ Jelenje, Grobnički sopci