NAJAVE, NOVOSTI, RADIONICE

Otvorene prijave na radionicu 07.03. u Županji

Radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini županjske Posavine održat će se u dvorani amfiteatra srednje škole Županja, (Veliki kraj 42, Županja) 7. ožujka u sklopu 54. Međunarodne smotre folklora Zagreb.

Radionica je osmišljena s ciljem poticajnog djelovanja na kulturno–umjetnička društva, udruge i skupine županjskog područja. Stručni predavači predstavit će razne aspekte tradicijske kulture te raznim kulturno-povijesnim prikazima i korisnim savjetima ohrabriti mnoge udruge i pojedince u daljnjem radu. Međunarodna smotra folklora Zagreb na ovaj način želi potaknuti istraživanja vlastitih tradicija te skrenuti pozornost na bogatstvo i raznolikost glazbenih, plesnih i odjevnih tradicija u kontekstu širih običajnih praksi da bi se i na pozornici na kvalitetan način pokazalo bogatstvo i raznolikost ovisno o lokalitetima i užem zavičaju koji se želi prikazati. Na radionici će naglasak biti na interakciji predavača i polaznika; oni će moći postavljati pitanja, dijeliti svoja iskustva i aktivno sudjelovati u razmjeni informacija. Predavači na radionici bit će: Katarina Bušić, Josip Forjan, Tomislav Habulin, Janja Juzbašić i Tvrtko Zebec. Pozivaju se članovi i voditelji kulturno-umjetničkih udruga te svi koji pokazuju interes za tradicijsku kulturu Slavonije.

Sudjelovanje na radionici besplatno je za sve polaznike. Za sudjelovanje na radionici potrebno je ispuniti PRIJAVNICU te je poslati mailom na adresu msf@msf.hr, poštom na adresu Božidara Magovca 17, Zagreb ili faksom na broj 01/6601-619 najkasnije do 4. ožujka.

 

U nastavku donosimo program radionice:

10.00 – 11.00 Katarina Bušić, viša kustosica

Narodne nošnje u kulturnim praksama u 19. i 20. stoljeću.

Perspektive scenske folklorne primjene

11.00 – 11.15 Pauza
11.15 – 12.15  Dr. sc. Tvrtko Zebec

Predstavljanje kola i plesova na pozornici na primjerima šireg županjskog područja

12.15 – 12.30 Pauza
12.30 – 13.30 Tomislav Habulin, mag. mus.

Tradicijska glazba i njena scenska primjena, od izvora do scenskog prikaza

13.30 – 14.30 Pauza za ručak
14.30 – 15.30  Mr. sc. Janja Juzbašić / Marta Huber, kustosica

Tradicijsko ruho županjskih graničarskih obitelji – „Lipo ti se Županjka opravlja“

15.30 – 15.45 Pauza
15.45 – 16.45 Josip Forjan, prof.

Tradicijsko odijevanje u cvelferskoj županjskoj Posavini

16.45 – 17.00 Završna riječ

2 thoughts on “Otvorene prijave na radionicu 07.03. u Županji

  1. Pero napisao:

    Pozdrav, di se mogu naći te prijavnice koje se moraju ispuniti?

    1. Lucija napisao:

      Poštovani Pero, ispričavamo se na kasnom odgovoru. Prijavnica se nalazila unutar same objave, ako kursorom kliknete na riječ ‘PRIJAVNICA’, ona će Vam se automatski skinuti. Pišemo Vam ovo za buduće programe, kako biste lakše mogli prisustvovati raznim manifestacijama. Hvala.

Odgovori